A Mercedes-Benz Actrost 20 évvel ezelőtt mutatták be a hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon. Azóta több mint egymillió példányt adtak el belőle. A jelenlegi generáció 2011 óta van gyártásban és a németek előzetes tájékoztatása szerint a modell aprócska vérfrissítéssel fogja ünnepelni két évtizedes létezését.

A legfontosabb újdonságok között van az új, negyedik generációs fékrendszer, mely decembertől kerül a sorozatgyártásban készülő Actrosokba, valamint a gyalogosok védelmét szolgáló sideguard assist. Mindkét fejlesztés lehetővé teszi, hogy a teherautó automatikusan lefékezzen akkor, ha egy gyalogos holttérből véletlenül a kamion elé lép. Az előző változatokhoz képest a két fejlesztés együttesen már arra is képes, hogy felfigyeljen azokra, akik a parkoló autók közül lépnek a teherautó elé, maximum 50 kilométer/órás sebességig.

A németek ezzel a fejlesztéssel idő előtt teljesítik a vonatkozó EU-normákat, ugyanis a harmadik generációs aktív fékrendszer csak 2018-tól lesz kötelező a nyergesvontatókban. Ráadásul a Daimler már a negyedik generációs változat bevezetésénél jár ugyebár. Erre a vezetéstámogató rendszerre egyébiránt nagy szükség van, hiszen a statisztikák szerint az összes közúti halálozások mintegy harminc százalékát gyalogosok és a biciklisek teszik ki.

A Mercedes-Benz az Actros 20 éves évfordulójára egy limitált szériás változattal készül, melyet ugyancsak a szeptemberi, hannoveri IAA kiállításon lepleznek le. A speciális változatból mindössze 200 darab készül, gyártása novemberben kezdődik.