Két hollandiai tartomány, Észak-Brabant és Limburg nemrégiben aláírták azt a megállapodást a holland közlekedésügyi miniszterrel, melyben rögzítik, hogy útjaikon 2025-től csak nullemissziós környezetbarát autóbuszok közlekedhetnek.

Hollandiában jelenleg a hazainak számító VDL és az Ebusco gyárt teljesen elektromos autóbuszokat, így őket biztosan pozitívan érintheti ez a fejlemény, de importőrként a kínai BYD is örülhet, hiszen korábban 35 darab elektromos autóbuszt adtak el az amszterdami repülőtér fenntartójának. Mindkét gyártó elsősorban a városi, illetve az elővárosi kialakítású buszok terén rendelkezik elektromos hajtáslánccal ellátott típusokkal.

Sharon Dijskma, a holland közlekedésügyi miniszter a megállapodás kapcsán azt mondta, hogy a kabinet célja rövid időn belül csökkenteni a városokban nap mint nap keletkező szmogot a nullemissziós járművekkel. Szerinte ez nemcsak a környezetvédelemnek, hanem a gazdaságnak is jót tehet.

Tavaly Párizs fogalmazott meg hasonlóan ambiciózus célt, a francia fővárosban ugyanis úgy döntöttek, hogy 2025-től a helyi autóbuszpark 85 százalékát elektromosra fogják cserélni a jelenleg is sok problémát okozó szmog miatt, melyért leginkább a dízel járművek tehetők felelőssé.