Tegnap jelent meg a közbeszerzési értesítőben, hogy baranyai megyeszékhely 24 darab elektromos midibuszt vásárol. A járműveket a tenderen győztesként kiválasztott, magyar Evopro-csoporthoz tartozó MABI-Bus szállíthatja le Pécsnek. A város tömegközlekedési vállalata, a Tüke Busz Zrt. a Modulo kompozit szerkezetű típusaiból vásárolt be, ezek azonban eltérő hosszúságban, ezáltal eltérő befogadóképességgel érkeznek Pécsre.

A leszállítandó mennyiség között van 12 darab, közel nyolc méter hosszú C68-os Modulo Medio, valamint 12 darab, 9,5 méter hosszú C88-as Modulo Optimo is. Előbbi 65, utóbbi pedig 85 utas szállítására alkalmas a típus honlapja szerint. A korábbi hírek ugyanakkor még arról szóltak, hogy Pécs 30 darab elektromos autóbuszt vásárolna, igaz a tenderhirdetmény a 24 megvásárolandó busz mellett további hat darab jármű opciós beszerzéséről szól, így az sem kizárt, hogy Pécs később lehívja a hiányzó mennyiséget.

A Tüke Busz Zrt. 3,5 milliárd forintot fizet az autóbuszokért, melyek leghamarabb az év második felében állhatnak forgalomba. A mostani beszerzés újabb fejezete annak a programnak, melyet a város három évvel ezelőtt indított el annak érdekében, hogy jelentősen megújítsa autóbuszflottáját.

A program keretében eddig 127 szóló és 48 csuklós busz érkezett a megyeszékhelyre, melyek üzembe állításával a környezetre gyakorolt káros üzemanyag-kibocsátás is csökkent. A pécsi buszok évente 8,6 millió kilométert tesznek meg, naponta mintegy 130-150 ezer felszállás történik, ezzel a baranyai megyeszékhelyé az ország egyik legforgalmasabb közösségi közlekedési rendszere.

A Siemens hajtáslánccal szerelt Modulo autóbuszok étvágya kicsi a versenytársakéhoz képest, ugyanis a Modulo Medio 61 kWh áramot használ fel 100 kilométeren, vegyes üzemben. Ezt az értéket nemrég a TÜV Rheinland is hitelesítette. A 24 darab autóbusz ugyan nem tűnik nagy mennyiségnek, azonban figyelembe véve, hogy a járművek Rába tengelyekkel és Csepel kormányművel készülnek majd, elmondható, hogy a beszerzés nemcsak a MABI-Busnak fog munkát adni idén, hanem más, magyarországi beszállítóknak is.