Pikkujättinak, vagy “kis óriásnak” becézik azt a Scania nyergesvontatót, melynek forgalomba állítását nemrég engedélyezte a Finn Közlekedésbiztonsági Hivatal (TRAFI). A Metsähallitus üzemeltetésében lévő öttengelyes R 730-as a pótkocsi nélkül 12 méter hosszú, tehát éppen akkora, mint egy városi szóló busz.

A V8-as motorral szerelt jármű a szokásosnál jóval rövidebb fülkével készült, annak érdekében, hogy több hely maradjon a méretes fenyőtörzseknek. Érdekessége, hogy az első négy tengelyt laprugóval, míg az ötödiket légrugókkal szerelték. A pótkocsival együtt a szerelvény akár 25,25 méter hosszú is lehet, ennek ellenére a finnek szerint még teljesen megrakott állapotban sem nehéz manőverezni a végtelen erdőkben ezzel a 104 tonnás Scaniával. Ez annak is köszönhető, hogy a nyergesvontató két első, valamint az utolsó tengelye is kormányozható.

Ennek ellenére tapasztalatlan sofőröknek nem tanácsos csak úgy beülni a speciális Scania R 730-as volánja mögé. A finn üzemeltető ugyanakkor bizakodó, ugyanis abban bízik, hogy beválik a jármű a tesztelés ideje alatt és később már akár állandó jelleggel is munkába állhatnak ilyen, vagy ehhez hasonló rönkszállítók az ezer tó országában.