A New Jersey Egyetem friss kutatása arra világított rá, hogy bőrünkön keresztül felszívódhatnak egyes, levegőben található káros vegyületek. Az egyetem kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy egy átlagos testalkatú ember közel 1,5 négyzetméteres bőrfelülettel rendelkezik.

A káros vegyületek közé tartoznak az úgynevezett ftalátok, melyek oldószerekben vagy különféle műanyagok összetevőiként vannak jelen mindennapjainkban. A kutatásában a parfümökben, testápolókban, samponokban is előforduló dietil-ftalátok, és a műanyagokban, ragasztókban, körömlakkokban, kenőanyagokban megtalálható dibutil-ftalátok felszívódását vizsgálták.

A vizsgálat alatt a résztvevők egy üvegburát viseltek a fejükön, melybe tiszta levegőt pumpáltak, ezzel kivédve, hogy belélegezzék a szoba levegőjét. A kísérlet azt mutatta, hogy körülbelül ugyanannyi ftalátvegyület jutott be a bőrön keresztüli felszívódással, mint belégzés útján.

Mindez azt jelenti, hogy zárt térben kerülni kell az illékony szerves vegyületek alkalmazását, és használat után érdemes alaposan kiszellőztetni. A kutatás készítői ugyanakkor nem zárták ki, hogy a motorok kipufogógázaiban található káros anyagok is felszívódnak a bőrön keresztül, ennek igazolására azonban további kísérletekre lesz szükség.