A tragédiát megelőző pillanatokban a járművek egymással szemben, egy kétszer egysávos mellékúton haladtak a bordeaux-i dombos borvidéken. A teherautó és az autóbusz az ütközést követően azonnal kigyulladt. A baleset pontos oka egyelőre nem ismeretes. Annyit lehet tudni, hogy az egyik jármű keresztbe fordult az úton és a másik már nem tudta kikerülni.

Az autóbuszban a sofőrön kívül 49 utas volt, közülük 41 ember vesztette életét, de a kamion sofőrje is meghalt a balesetben. Nyolc utasnak még sikerült kimenekülnie az égő buszból, közülük négyen sérültek meg. Csak három ember élte túl teljesen sértetlenül a balesetet, egyikük a busz sofőrje, aki sokkos állapotba került. A párizsi magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról, vagy sérültről. A hatóságok tájékoztatása szerint a járművön főként idős emberek utaztak.

A busz nem sokkal a baleset előtt, kora reggel indult egy közeli településről, a 643 lakosú Petit-Palais-Cornemps-ből, amely nyolc kilométerre található a baleset helyszínétől és a két és félórára lévő dél-franciaországi Landes-megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának tagjait.

A francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint ugyanakkor a teherautóban nem volt rakomány a baleset pillanatában. Más rendőrségi források szerint viszont gázpalackokat szállított és ez okozhatta a hirtelen fellobbanó tüzet. A francia televíziókban közzétett, helikopterről készült felvételek szerint a két jármű teljesen kiégett.

Franciaországban 1982 óta nem volt ilyen súlyos baleset, akkor 53-an, köztük 44 gyermek halt meg egy buszbalesetben az autópályán Dijon közelében.