Az Iveco alaposan meglepte 1975-ben a haszonjármű-piacot amikor, létrejött az akkoriban európai csúcsszereplőnek számító gyártók – a Magirus-Deutz, a Fiat, a Lancia, a Unic és az OM – egyesülésével. Az előd cégek összesen több mint 150 évnyi tapasztalattal rendelkeztek haszonjárművek tervezése és gyártása terén. A fúzió akkoriban öt olyan gyártóval jött létre, melyek mindegyike önállóan is fontos szerepet játszott az európai haszonjármű ipar 19. század végén kezdődött történelmében.

A Fiat Industrial Vehicles az olaszországi Torinóból; az OM a szintén olaszországi Bresciából; a Lancia Special Vehicles az ugyancsak olaszországi  Bolzanóból; a Unic pedig a franciaországi Puteaux-ból; a Magirus-Deutz ugyanakkor a németországi Ulmból származik. Az Iveco az évek során felvásárlásokkal, szövetkezésekkel és nemzetközi vegyesvállalatok létrehozásával vált az egyik legjelentősebb piaci szereplővé. A cégcsoport 1986-ban a Forddal közösen létrehozta vegyesvállalatát (Iveco Ford Truck Ltd.), melyhez a Ford európai teherautó-gyártó részlege is tartozott.

Az EuroClass turistabusszal még mindig lehet találkozni az olasz utakon.

Iveco

Az Iveco a világ egyik vezető haszonjármű-gyártójaként számon tartott CNH Industrial-cégcsoport egyik márkája. A CNH Industrial révén az Iveco termékeket európai, kínai, ausztrál, argentin, brazil, illetve afrikai gyárakban állítják elő, emellett a vállalat több mint 160 országban folytat üzleti tevékenységet

A gyártó első önálló terméke az 1978-bemutatott Daily kis-haszonjármű volt. Hat évvel később pedig piacra dobták az TurboStar nyergesvontatót (lásd az első képen), melyből a ’80-as évek közepén több darabot is vásárolt a hazai Hungarocamion. Az Iveco 1985-ben bemutatta az első közvetlen-befecskendezéses dízelmotort kis-haszonjárművek számára. Egy évvel később pedig megvásárolta az építőipari és bányaipari járműveket gyártó olasz Astrát. Négy évvel később a cég a megújult Dailyt már kipufogógáz-visszavezetéses technológiával készült dízelmotorokkal látta el. 1991-ben öt év tervezési munkát követően pedig megszületett a középkategóriás EuroCargo.

A máig népszerű Daily-t 1978-ban mutatták be.

 Négy évvel később piacra dobták az EuroClass HD turistabuszt, melyet még ugyanebben az évben a Év autóbuszának választottak. A 2000-res évek elején pedig több oly modell is megjelent, mint például a Stralis nyergesvontató, valamint a Trakker, illetve megújult a Daily és az Eurocargo.

Az Iveco jelenlegi nyergese, a Stralis, mely már CNG-vel és LNG-vel hajtott változatban is kapható.

 Történelme során az Iveco nemzetközi hírnevet és számos kitüntetést szerzett, köztük három “Nemzetközi év teherautója” – díjat (1992-ben az Eurocargo, 1993-ban az EuroTech és 2013-ban a Stralis). Továbbá az új Daily 2015-ben megkapta az “Év nemzetközi kis-haszonjárműve” címet.