A Baltikum és az Európai Unió egyik legnagyobb minibuszgyártója, az Altas új gyárat nyitott Litvániában. A több mint 8 ezer négyzetméteres területen fekvő összeszerelő üzem a litván fővárosban, Vilniusban épült fel. A gyártó azért látta szükségesnek a beruházás megvalósítását, mert Nyugat-Európában és Skandináviában jelentősen nőtt a kereslet a cég termékeire.

A beruházásnak köszönhetően az Altas nagymértékben megnövelheti kapacitását. A korábbi üzemben havonta nyolc autóbusz gördült le a szerelőszalagról, míg az új üzemben már havi 30 autóbusz végszerelése történhet meg. A fejlesztés közel 3 millió euróba került, és a gyártó számításai alapján értéke öt éven belül térülhet meg. Az új üzem beindításával a cég bevétele idén 20 millió euróra nőhet. A nemrég felépült gyáregységben szerelőszalag, festőüzem, valamint speciális alkatrészgyártó és fémmegmunkáló részleg is van.

A litvánok elárasztanák minibusszal Európát 2 A cég több képviseletet nyitott Németországban, Belgiumban és a skandináv államokban, de a tervek között szerepel az Altas közép-európai régiós jelenlététnek növelése is. Az Altas honlapja szerint térségünkben jelenleg Horvátországban, Szlovákiában és Lengyelországban rendelkeznek képviselettel. A legtöbb minibuszt eddig Finnországba, Svédországba és Németországba exportálták.

Az Altast 2002-ben alapították, és a vállalat fő profilját a Mercedes Sprinter és Volkswagen Crafter bázisára épített minibuszok gyártása adja. A 2012 óta a Daimler AG hivatalos partnereként tevékenykedő cég kínálatában alapvetően 16-22 fős távolsági, valamint városi kialakítású buszok találhatók. Tavaly az Altas által gyártott Mercedes-Benz Sprinter CityLine Arany Medál Díjat nyert Litvániában, melyet a legjobb litván termékeknek osztanak ki minden évben.