A T6 alapjaira épülő új Volkswagen Californiát hatékonyabb motorokkal, érintőképernyős infotainment-rendszerrel, opciósan válaszható adaptív felfüggesztéssel és gazdagabb felszereltséggel kínálják. A világ egyetlen sorozatgyártásban készülő lakóautójából 1988-as bemutatása óta összesen több mint 100 ezer darabot értékesített a német gyártó. A modell növekvő népszerűségét jelzi, hogy csak az előző generációból 50 ezer darab talált gazdára, ezért a Volkswagen nagy reményeket fűz a legújabb kiadáshoz.
A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a vásárlók az új modellből is többféle változat közül választhatnak. A Beach lényegben egy hétüléses belépő-modell lesz. Ebben a kivitelben csak az alap bútorzat áll rendelkezésre, ugyanakkor utastérben egy kétszemélyes franciaágy is kialakítható. A kevésbé szerencséseknek marad a tetősátor, mely viszont mindegyik kivitelnél az alapfelszereltség része. A Beach-ben a hátsó ülések a hagyományosnál szélesebbek és kényelmesebbek, az első ülések pedig szükség esetén megfordíthatók, így az elül ülők sem maradnak ki a legjobb beszélgetésekből. Az elhúzható oldalajtó kihajtható kis asztalkát rejt, az oldalablakoknál pedig árnyékolók biztosítják a megfelelő magánszférát az utasok számára.

A közepes felszereltségű Coast összesen öt személy szállítására alkalmas, mivel fedélzetén helyet kapott egy mosogató, egy kétégős gázfőzőlap, valamint egy hűtődoboz. A California top változatának pedig az Ocean tekinthető, melyben minikonyha, 42 literes hűtő és egy elektromosan működtethető tetőablak is van. Ennél a verziónál az utasok komfortérzetét tovább fokozza a dupla üvegezés, a kiegészítő fűtés, valamint a belső LED-világítás.

A motorválasztékban nagy hangsúly került a 2,0 literes TDI-re, mely 85-205 lóerő közötti változatokban áll rendelkezésre. A benzinesek között 150 és 205 lóerős TSI erőforrás szerepel a kínálatban. Valamennyi motor teljesíti az Euro 6-os normákat és a gyártó szerint üzemanyag-felhasználásuk 15 százalékkal kisebb az előző generációhoz képest. Az erőforrásokat start/stop-rendszerrel és BlueMotion technológiával szerelik.
A motorokhoz öt- és hatsebességes manuális, valamint duplakuplungos DSG automata váltó csatlakoztatható. A 4MOTION összkerékhajtás pedig az extrák listáján kapott helyet. A California felszereltségében megtalálható továbbá a fáradtságfigyelő asszisztens, a másodlagos ütközésvédelem is.
Az alapfelszereltséggel ellátott California nem lesz kifejezetten olcsó, hiszen ára 41 429 euróról, tehát átszámítva 12,5 millió forintról indul. A modell forgalmazása Németországban már megkezdődött, a hazai értékesítésről egyelőre nincs információnk.