A Gamma Műszaki Zrt. védelmiipari fejlesztő, gyártó cég és a Respirátor Vegyivédelmi és Tűzvédelmi Zrt. egyesülését 2015. február 9-én jegyezte be a cégnyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága. Az új járműváltozatok fejlesztéséhez 221,5 millió forint támogatást kapott a Respirátor az Új Széchenyi Terv keretében.

A projekt eredményeként két terepjáró készült, az egyik betegek, sebesültek és sérültek ellátására, szállítására alkalmas szélsőséges időjárási, út- és környezeti viszonyok közepette, katasztrófa sújtotta területeken, s akár háborús békefenntartó feladatok ellátása során.

A másik egy többcélú bázisjármű, amelynek alapjain további képességek alakíthatók ki: lehetővé teszi nagyobb létszám szállítását, s a biztonság érdekében növelt védettség alkalmazható.

Elkészült a két új magyar terepjáró 1
Elkészült a két új magyar terepjáró 2

Elkészült a két új magyar terepjáró

Elkészült a két új magyar terepjáró

Elkészült a két új magyar terepjáró 5
Elkészült a két új magyar terepjáró 6
Fotó megosztása:
Elkészült a két új magyar terepjáró 7


A járművek konstrukciójukban, felszereltségükben könnyen hozzáalakíthatók lesznek az egyedi felhasználói igényekhez, feladatorientált berendezésekkel és felszerelésekkel láthatók el, s egyaránt alkalmazhatóak katasztrófavédelmi, honvédelmi és speciális körülmények közepette ellátandó logisztikai és más feladatok elvégzésére.

A 30 hónap alatt elkészült járművek megfelelnek a kategóriájukra vonatkozó hazai szabványoknak, valamint a NATO STANAG (egységesítési egyezmények) előírásoknak. A nyilvános adatbázis szerint a Respirátor Zrt. 2013-ban 1,66 milliárd forintos árbevétele tavaly 775,93 millió forintra csökkent. Mérleg szerinti eredménye szintén kisebb lett, a korábbi 46,97 millió forint helyett 10,9 millió forint lett 2014-ben, amit a cég az összeolvadással indokolt.

A Respirátor fejlesztette a Komondor nevű harci járművet is, a képeken ez a modell látható.