Új holdingba tömöríti a Volkswagen a tulajdonában lévő Scania és MAN haszonjármű-gyártó cégeket. A wolfsburgi székhelyű cég célja, hogy létrehozza Európa legnagyobb autóbusz- és teherautó-összeszerelő vállalatát. Az újonnan megalakuló Truck & Bus GmbH ugyanakkor közép- és nehéz teherbírású teherautók, illetve buszok gyártására fókuszál majd, mivel a kis-haszonjárművekkel kapcsolatos teendők maradnak a Volkswagen személyautós részlegénél.

Az új holding létrehozásáról egy hete döntött a Volkswagen vezetősége. A cég vezetése arról is határozott, hogy az átalakítással a Scania többségi tulajdona a Truck & Bus GmbH-hoz kerül, míg az MAN esetében a Volkswagen megőrzi a szavazatok felett gyakorolt 75,28 százalékos tulajdoni arányát. A vállalat irányítását Andreas Renschler végzi majd, míg a felügyelőbizottság irányításáért Martin Winterkorn felel.

A megalakuló új holding feladata lesz a jövőben az MAN latin-amerikai és európai gyárainak, valamint a Scania érdekeltségeinek az irányítása. Emellett a fejlesztések, a munkaerő-toborzás, valamint a beszállítókkal való kapcsolattartás is a holdinghoz kerül. A két vállalat megtarthatja a márkaarculatát és típuskínálatát, azonban a fiskális és a fejlesztési ügyekbe nagyobb beleszólása lesz a Volkswagennek.

A Volkswagen az elmúlt évtizedben több milliárd eurót fordított arra, hogy hatékonyabbá tegye a német MAN és a svéd Scania működését. Minderre azért volt szükség, mert a cég át akarta venni a piacvezető pozíciót a Daimlertől és a Volvótól.