Az Allison nemrég olyan új sebességváltó-szériát mutatott be, mely jelentős mértékben hozzájárul az autóbuszok üzemanyag-csökkentéséhez. Az xFE névre keresztelt fejlesztéssel (extra Fuel Economy, vagyis extra üzemanyag-hatékonyság) a buszok automata sebességváltói 7 százalékkal kevesebb tüzelőanyagot égetnek el.

Az xFE sebességváltók a jelenlegi modellekkel megegyező csatlakozó-, illetve befoglaló-méretekkel, továbbá azonos terhelhetőséggel rendelkeznek. Ugyanakkor optimalizált áttételi sort tartalmaznak, mely illeszkedik a cég által kínált FuelSense Max csomaghoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? A sebességváltót úgy tervezték meg, hogy 1-es fokozatban lehetővé tegye a tisztán mechanikus erőátvitelt. Ennek köszönhetően sokkal  nagyobb mértékű lehet a mechanikus üzemmód, így nagyobb fokozatba kapcsolva alacsonyabb fordulatszámnál és jól működik az eszköz. Ennek köszönhetően kevesebb üzemanyagot égethet el az autóbusz a gyártó szerint.

Az új sebesség-áttétek segítik az üzemanyag-gazdaságos működés megvalósulását a gyakori elindulás-megállást igénylő és alacsony átlagsebességű üzemi ciklusok esetén. A helyközi és városi buszok ideális felhasználói ennek a technológiának, pont ezért ajánljuk a terméket ezekhez az alkalmazásokhoz” – mondta Lawrence Love, az Allison Transmission globális marketing igazgatója. Az xFE modellek kompatibilisek az alternatív üzemanyagot használó erőforrásokkal is.

Az új B3400xFE sebességváltó modell gyártása a múlt hónapban kezdődött az amerikai Indianapolisban. Észak-Amerikán kívül az Allison további három xFE sebességváltó modellt kínál majd.