Először közölt fotót az új fejlesztésű T-14 Armata harcjárműről az orosz Honvédelemi Minisztérium, ami már durván 15 éve készül.
A T-14-et szánják az orosz szárazföldi haderő fő harckocsijának. A védelmi tárca abból az alkalomból adott közre képeket róla, hogy a május 9-i győzelem napi parádén Moszkvában ezt az új páncélost is felvonultatják.
Az Uralvagonzavod vállalat által kifejlesztett harcjárműről annyit tudni, hogy merőben új taktikai-műszaki adottságai vannak, elődeihez képest más benne a harckocsizók elhelyezése és fejlettebb a lőszeradagolás. Az Armata automatikus lőszeradagolójában 32 különféle rendeltetésű lövedék fér el, és haladás közben is tud tüzelni.
Fő fegyvere egy olyan 125 milliméteres löveg, amelyből páncéltörő lőszer mellett akár lézerirányítású rakétát is kilőhetnek. Emellett egy 30 milliméteres gránátvetővel és egy 12,7 milliméteres toronygéppuskával is felszerelik. Szakértők szerint az Armatát egy nyolcsebességes váltóval szerelt 1500 lóerős dízelmotor hajtja majd, de egyesek hibridmeghajtásról is beszélnek.
Az orosz honvédelmi minisztérium honlapja szerint tíz T-14-es láthat majd a közönség a második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó moszkvai katonai parádén, amelyen 15 ezer ember vonul fel, 190 katonai jármű és 150 harci repülőgép lesz látható. A védelmi tárca interaktív honlapján megtekinthető, hogy május 9-én Oroszország mely városaiban milyen harci technika vonul fel.
A Stern német magazin korábban azt írta, hogy az Armata az orosz hadiipar első nagy megvalósult fejlesztése a Szovjetunió szétesése óta.

Anyaszült meztelen nőt fotóztak egy benzinkúton – itt a fotó!