Szerkesztőségünkben uralkodó egyes feltételezések szerint csak a szovjet járműipar csodáinak köszönhető, hogy még nem rohantak le bennünket az idegenek. Nos, lehet tényleg van ebben valami, mert az alábbi modell rá sem cáfol erre. A ZiS 154-es típusjelzéssel ellátott busza érthetetlen módon úgy néz ki,mint egy buszkasztniba ágyazott villamos.

A 34 ülőhellyel ellátott ZiS 154-eseket 1946-1949 között gyártották a Szovjetunióban. Azért csak ilyen kevés ideig, mert utána jött az utód, a 155-ös, mely ugyan hasonlított elődjére, de már eltérő, műszakilag továbbfejlesztett megoldásokkal rendelkezett. Az extra holtteres szovjet buszokat négyhengeres, 110 lóerős, YaAZ-204A típusú motorral gyártották, mely a maga korában erős erőforrás volt.

Igaz, a kiváló teljesítményhez izmos fogyasztás is társult, hiszen 65 liter (egyes adatok szerint 40 l) gázolajat égetett el 100 kilométeren. Ha figyelembe vesszük, hogy napjainkban egy nyergesvontató, Euro 6-os motorral 27-35 litert iszik százon átlagban, akkor azt mondhatjuk, nem hiába telt el az az 60-70 év a haszonjármű-gyártásban. A hatalmas étvágy miatt 270 literes tankot szereltek be ezekbe a típusokba a szovjet mérnökök.

A ZiS 154 belső tere, jól látszanak két oldal a felfelé nyitható utasablakok

A ZiS 154 belső tere, jól látszanak két oldal a felfelé nyitható utasablakok

A mindössze 9,5 méter hosszú autóbusz 65 kilométer/órás maximális sebességgel tudott közlekedni, de elnézve a szélvédőjét, ennél nagyobb tempóra nem is nagyon lett volna szükség, hiszen még zavaróbbá váltak volna a szélvédőket határoló hatalmas oszlopok, nem beszélve a homlokfalba nyúló tetőlemezről, melybe viszonylatjelző táblát süllyesztettek. A ZiS 154-es egyik legérdekesebb megoldása mégsem a szélvédő kialakítása, hanem az oldalablakok nyithatósága volt: az utasok ugyanis úgy juthattak friss levegőhöz, ha felhúzták az ablakokat. Ez a kivitelezés végül nem maradt meg a későbbi autóbuszoknál.

Oroszul tudók előnyben

Oroszul tudók előnyben


A ZiS 154-esből összesen 1164 darab készült és eddig információnk szerint mindössze néhány darab maradt fenn jó állapotban az utókornak. Ezekkel általában oroszországi oldtimer kiállításokon lehet találkozni.