A Scania a napokban leszállította a német főváros által rendelt első, újgenerációs, emeletes Citywide-ot, melyen mostantól utazhat a berlini utazóközönség. A prototípust a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), Németország legnagyobb állami közlekedési társasága fogja üzemeltetni.

A 4,06 méter magas, 10,9 méter hosszú Citywide összesen 88 utas szállítására alkalmas. A 18 tonnás, kéttengelyes járművet hétliteres, 280 lóerős motor hajtja. A svéd gyártó az optimális üzemanyag-felhasználás érdekében különleges megoldásokat alkalmazott az emeletes Citywide továbbfejlesztése terén. Az emeletet az alsó szinttől elválasztó rész például extra könnyű alumínium felépítményből áll, illetve a belső utastéri lépcsőt strapabíró műanyagból építették meg.

A jármű alacsonypadlós részén 19 beépített, valamint 5 lehajtható ülés kapott helyet, míg az emeleten 45 ülőhely áll rendelkezésre. A buszon kerekesszékkel, valamint babakocsival közlekedők utazására is van lehetőség, köszönhetően az erre a célra kialakított speciális peronnak.  A komfortos utazás érdekében nagy teljesítményű légkondicionálóval látták el a járművet, emellett minden ülést USB-töltővel szerelték fel, ennek köszönhetően az utasok az utazás ideje alatt tölthetik mobiltelefonjaikat, táblagépeiket, vagy egyéb akkumulátoros kommunikációs készülékeiket.

A 21. századi igényeknek megfelelően a Citywide-okba 29 colos képernyőket is beépítettek. Érdekesség, hogy a jármű beépített utasszámláló rendszerrel is rendelkezik, ennek köszönhetően egy kijelzőn olvasható az emeleten található szabad ülőhelyek száma. A megoldással az utasok jobban bátoríthatók fenti ülések igénybevételére, ugyanis általában az emeletes buszokon utazók tartanak attól, hogy nem jut számukra ülőhely, ezért inkább a lenti részen található helyekre csapnak le, ami lassítja az utasáramlást. Berlinben több mint 500 darab emeletes autóbusz közlekedik, melyek nagy népszerűségnek örvendenek. Várhatóan ezt az új modellt is szívébe zárja majd az utazóközönség.