Önmagát vezető kamion a Kamaztól 1
Önmagát vezető kamion a Kamaztól 2

Önmagát vezető kamion a Kamaztól

Önmagát vezető kamion a Kamaztól

Önmagát vezető kamion a Kamaztól 5
A Kamaz 65205-ös ugyan az 5490-es nyergesvontató formavilágát örökölte, a faceliftnek köszönhetően azonban kissé Scaniásra sikeredett.
Fotó megosztása:
Az orosz gyártó a Daimler nyomdokaiba szeretne lépni, ezért olyan nyergesvontató fejlesztéséről számolt be a Moscow Times-nak, mely képes lesz önmagát vezetni. A Kamaz az előzetesen bejelentett tervek szerint a szintén orosz Cognitive Technologies-zel közösen vág bele a prototípus megtervezésébe. A projekt célja, hogy olyan modell szülessen, amely később alkalmas lehet a sorozatgyártásra, illetve amelynek segítségével csökkenthetők az oroszországi nagyvárosokban és országutakon tapasztalható kamionos balesetek.

A nyergesvontató egy passzív radar és több, a járművön elhelyezett videokamera segítségével fog tájékozódni, egy fedélzeti felügyeleti rendszer pedig a beérkezett információk alapján dönt a gázadásról, a lassításról és fékezésről, valamint a kanyarodásról. A rendszer arra is képes lesz figyelni, hogy a kamion ne lépje át az adott útszakaszon a megengedett sebességhatárt, valamint arra, hogy a jármű tartsa a biztonságos követési távolságot.

A nyergesvontatóba tervezendő rendszer emellett képes lesz olyan körülmények figyelembe vételére is, mint az időjárás, vagy az úttestre váratlanul lépő gyalogosok. Az önmagát vezető kamion tervezett reakcióideje 0,3 másodperc lesz, ami fele annyi, mint az emberé (0,6-0,8 mp). A projektet az Orosz Oktatási és Tudományos Minisztérium 300 millió rubellel, vagyis mintegy 1,27 milliárd forinttal finanszírozza. A Kamaz 90 millió rubelt (380 millió Ft) fordít a fejlesztés megvalósítására.

Az orosz gyártó 2020-ra tervezi befejezni a projektjét, ami nagyon ambiciózus, figyelembe véve, hogy a német Daimler már jóval előrehaladottabb kísérleteket folytat prototípusával, melynek szériagyártását 2020-ra tervezik.