Ismeretlen tettesek elloptak három, radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták. A veszélyes, ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotópot szállító teherautókra néhány órával később mintegy 250 kilométerre, a kelet-mexikói Hidalgo államban, Titayuca településen leltek rá.

Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót 1
Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót 2

Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót

Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót

Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót 4
Fotó megosztása:
Elloptak három radioaktív anyagot szállító teherautót 5


A hatóságok szerint a radioaktív anyagok szállítására nem kért engedélyt a fuvarozó cég. A sugárzó izotópot speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak e burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelenthetett volna egészségügyi kockázatot.

Mexikóban 2013 decembere óta ez a negyedik eset, hogy radioaktív anyagot szállító teherautót ellopnak. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre, illetve a lakosságra nézve. Szakértők szerint ezekben az esetekben az történt, hogy a tettesek pénzszállítónak vélték a járműveket, és azért csaptak le rájuk.

Mit tud a Merkelt védő páncélos Audi? Fotók!