A Volánbusz két darab vadonatúj, Scania Touringgal gazdagítja járműparkját, tudtuk meg tegnap a társaság kommunikációs osztályától. A vállalat tájékoztatása szerint a svéd-kínai kooperációban készülő autóbuszok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cég megőrizhesse pozícióját a nemzetközi viszonylatokért folytatott piaci versenyben. A Monarchia egykori fővárosa közkedvelt úti cél és nem csak advent idején, hiszen a Volánbusz csak hétköznapokon öt (!) járatot indít Bécsbe ebben a hónapban.

A Scania Touringok nem ismeretlenek idehaza, hiszen a Borsod Volán 2012-ben 10 darab ilyen típusú buszt vásárolt. A járművek nem érdemlik meg, hogy “lekínaiazzák” őket, mivel jóval magasabb minőséget képviselnek, mint a kínai buszok általában. Az önhordó karosszériával készülő Touringok a svéd Scania és a kínai Higer együttműködésének gyümölcsei. A 2009-ben bemutatott modell teljes mértékben megfelel az európai előírásoknak, így többek között a R66-01 borulásbiztonsági szabványnak is.

Az utastér színvilága kellemes, az ülések maximális komfortérzetet nyújtanak

Arról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást, hogy pontosan milyen felszereltséggel érkeznek majd a Volánbuszhoz a Touringok, de ha például a Borsod Volánnak szállított buszokat vesszük alapul, akkor biztosan kényelmes és komfortos utazás vár majd a jövőben a Bécsbe induló magyar utasokra. A borsodiak által vásárolt buszok átadásán a Vezess.hu-nak is lehetősége volt közelebbről is megnézni a Touringokat, ha érdekli milyenek, akkor ezen a linken részletesebb bemutatást is olvashat róluk.

A jármű eredetéről árulkodó felirat

A két darab Touringért összesen bő 130 millió Forintot fizetett a Volánbusz, eszerint egy darab közel 65 millióba kerül. Ez nem rossz, ha azt vesszük, hogy a Borsod Volán két éve 59,9 millió Forintot adott darabonként a svéd-kínai együttműködésben készülő buszokért. A Budapest-Bécs útvonalon egyébként többségében Bova Futura buszok szállítják az utasokat. Hogy a Volánbusz meg tudja-e majd állni a helyét a versenyben, az a jövő zenéje. Egy dolog biztos, az új Scania Touringok forgalomba állításával egy okkal több lesz Bécsbe utazni.

A Volánbusz mindemellett két, három éves Mercedes Tourismo RHD 632-est is vásárolt, melyek várhatóan Erdélybe közlekednek majd.