25 év után látogat vissza a Hungaroringre a kamionverseny, ami kifejezetten nagy sikernek számít azok után, hogy az Oxxo-csapat pilótája, Kiss Norbert Európa-bajnok lett idén. A hírt délelőtt, az InterContinentalban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be. Eszerint a kamionsport szerelmesei 2015. szeptember 4-5-6-án láthatják versenyezni a bivalyerős gépeket. Az Európa-bajnok versenyző mellett még a 18 éves Major Benedek áll rajthoz jövőre Mogyoródon.

A szervezők bíznak abban, hogy magyar pilóták idei sikereinek köszönhetően sokan látogatnak majd ki a hazai futamokra. Mindamellett egy jelentős eseményt sikerült az országba csábítani, hiszen a FIA Kamion Európa-bajnokság jelenleg a legfontosabb versenynek számít a versenykamionok számára, mivel nem létezik számukra világbajnokság. A szerződés három évre szól, de a Hungaroring bízik benne, hogy a járművek nem veszik igénybe túlzottan a pályát.
Versenykamionok között sétálhatunk a Hungaroringen 1
Versenykamionok között sétálhatunk a Hungaroringen 2

Versenykamionok között sétálhatunk a Hungaroringen

Versenykamionok között sétálhatunk a Hungaroringen

Versenykamionok között sétálhatunk a Hungaroringen 6
A Oxxo egyik versenykamionja 1500 lóerős és összesen 5 és fél tonna
A FIA Európa-bajnok Kiss Norbert és Major Benedek pózolnak az egyik felmatricázott versenykamion előtt
Fotó megosztása:

A Oxxo egyik versenykamionja 1500 lóerős és összesen 5 és fél tonna

A Oxxo egyik versenykamionja 1500 lóerős és összesen 5 és fél tonna

Biztos ami biztos, a jövő évi magyar futam után azért felmarják az aszfaltot és új réteg kerül a Hungaroringre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az öt és fél tonnás teherautók nem tesznek kárt az aszfaltban. Az Oxxo versenykamionjai az év folyamán már versenyeztek itt és nem rongálták meg a pályát. “A csehországi, Most-ban található, jelenleg is versenyprogramban szereplő pálya példájából kiindulva nem kell attól tartani, hogy a magyar futam esetén sérülne az útfelület”– jegyezte meg Jobbágy Ákos az Oxxo Truck Race Team csapatfőnöke.
Az éve vége közeledtével a csapat pilótái értékelték az idei verseny-időszakot. “Nagyon sokat fejlődött a csapat az utóbbi időszakban. Ez annak is köszönhető, hogy sok mindent változtattunk a versenykamionokon. Tavaly akadtak ugyan technikai hibák, de idén már jóval megbízhatóbbak voltunk és a leggyorsabbak közé kerültünk. Természetesen nem minden verseny sikerült tökéletesen idén, de ennek ellenére jó pozícióban voltunk a bajnokág véghajrájáig“- jegyezte meg Kiss Norbert, Európa-bajnok versenyző, akivel ezen a linken olvasható hosszabb interjú. 

Idén a tanulás volt a célom, igyekeztem minél többet ellesni Norbitól. Valamivel balszerencsésebb voltam idén, de a vezetéstechnikai szempontból sokat fejlődtem. A kamion kisebb hibákat sem tolerál, ezért némileg talán nehezebb vezetni, mint egy túraautót, ennek ellenére nagy várakozásokkal tekintek az új szezonra” – mondta az évértékelés kapcsán Major Benedek, az Oxxo csapat fiatal pilótája.

A FIA Európa-bajnok Kiss Norbert és Major Benedek pózolnak az egyik felmatricázott versenykamion előtt

A FIA Európa-bajnok Kiss Norbert és Major Benedek pózolnak az egyik felmatricázott versenykamion előtt

A szervezők idén szeretnék népszerűvé tenni a sportágat, ezért többféle jegy lesz majd megvásárolható. A nagycsaládosok 9900 forintos belépővel (két felnőtt, két gyerek) léphetnek be egész hétvégén a Hungaroringre, míg a 14 év alatti gyerekeknek nem kell majd jegyet vásárolniuk. Felnőttek számára a napijegy 4900, a hétvégi jegy pedig 6900 forintba kerül majd, de a mozgássérültek 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják majd a futamokat. Nem mellesleg a napijeggyel mindenki betekinthet a kulisszák mögé, azaz a látogatók akár a versenykamionok között is sétálhatnak a depóban, ha kedvük tartja. A jegyértékesítésre egyébként várni sem kell, hiszen az a mai nappal megkezdődött.

Érdekesség, hogy a többi sorozattal ellentétben a Hungaroringen két teljes értékű versenynapot rendeznek, vagyis mindkét napon tartanak szabadedzést, időmérőt (Q1 és superpole), valamint két versenyfutamot is. “Az elmúlt két évben jó néhány versenyre elutaztam és azt láttam, hogy a kamion Európa-bajnokság nem csupán színvonalas versenysorozat és látványos sportesemény, hanem hétvégi fesztivál is, amely elképesztő tömegeket mozgat meg. Sok energiát fektettünk a sportdiplomácia építésébe, és nem tagadom, sokat segített a naptárba kerülésben, hogy Kiss Norbi megnyerte az Európa-bajnokságot” – jegyezte meg a hazai verseny promótere és a Truck Race Promotion Kft. tulajdonosa, Őry Tamás.

A jövő évi futamokról az MTVA várhatóan egy órás összefoglalókat ad le majd a versenyhétvégéket követő szerdákon. Arról, hogy melyik csatornán mennének a kamionos Eb-vel kapcsolatos anyagok, egyelőre még  nincs döntés, de várhatóan a Duna TV-n lesznek nyomon követhetők a történések. A hazai futamot pedig minden bizonnyal élőben közvetíti majd a közszolgálati tévé, mely a jövő nyáron induló M4 sportcsatornán lesz látható.