A tegnap átadott flottában öt darab emelőkosaras teherautó, valamint hat darab terepjáróra szerelt katasztrófavédelmi labor található. Az új haszonjárművek elsősorban tűzvész és természeti katasztrófák idején lesznek bevethetők. A Katasztrófavédelem 2,5 milliárdot költött a vadonatúj járművek beszerzésére. 

A Magirus M 42 L típusú emelőkosaras teherautók mintegy 42 méteres mentési magassággal rendelkeznek, melyek akár egy tizennégy emeletes épületnél is használhatók mentésre és tűzoltásra. A járművek a kitolt létrahíddal 20 méternél is nagyobb távolságot képesek áthidalni és a létraszerkezetükön egyszerre tizenkét fő tartózkodhat, míg a mentőkosárban három ember fér el.
Érdekességük, hogy rendelkeznek egy számítógép által vezérelt stabilitási programmal is, mely képes csökkenteni a működés közbeni kilengést. A járművekre szerelt létra daruként is használható, így akár négytonnányi terhet is képes megmozgatni. A Magirusok vízágyúja elektromos vezérlésű és 10 bar nyomás mellett 2500 liter/perc teljesítményre képes. A speciális járművek Óbudára, Kispestre, Csepelre, Székesfehérvárra és Érdre kerülnek.

A citromsárgára festett Land Rover Defenderből összesen hat darabot kapott a Katasztrófavédelem. A mobil laborként szolgáló járművek a Bács-Kiskun, a Győr-Moson-Sopron, a Hajdú-Bihar, a Komárom-Esztergom, a Vas és Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állnak szolgálatba.


A járművek felszerelése alkalmas a veszélyes anyagokkal járó balesetek, valamint természeti és civilizációs katasztrófák idején nyújtandó segítségnyújtásra. A Defenderek szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek komplett környezetvédelmi ellenőrző állomással is.

 

A most beszerzett járművek mellett két használt, emelőkosaras teherautó is új állomáshelyre költözik. A Renault 24L Bronto Skylift a Bács-Kiskun megyei Bajára, míg egy Renault Premium teherautó a Békés megyei Gyulára kerül, ahol még több évig láthatja el feladatait.