Az ausztrál 9news.com.au hírportál számolt be nemrég arról, hogy Sydney környéki járatokon kevesebb, mint egy utas utazik naponta. A jelenség egyáltalán nem újkeletű a nagyvárosban, ugyanez az oldal két évvel ezelőtt már hírt adott egy olyan járatról, melyen heteken keresztül nem utazott utas. Meglepő módon a viszonylatot azóta nem szüntették meg, sőt 18 hónapja utasok nélkül közlekedik.

Sydney-ben a helyzet azóta súlyosabb lett, olyannyira, hogy egyes külvárosi járatok szó szerint szellembuszokként közlekednek. Ettől függetlenül akad olyan is, amelyen azért néha ücsörög valaki. A 341-es jelzésű, kingsfordi viszonylaton például csak 233 utas utazott tavaly. A Sydney vonzáskörzetében közlekedő 31-es viszonylatot pedig mindössze 69 utas vette igénybe 2013-ban. Van azért olyan járat is, amelyet rengetegen vesznek igénybe, ilyen például a 400-as busz, mely a repülőtér és Sydney belvárosa között közlekedik és 4,7 millió utast szállít évente.

Az ausztrál kormány érthetetlen módon nem szünteti meg ezeket a szellembuszokat. “Időről-időre vannak olyan járatok, melyet nem vesznek igénybe annyian, mint amire számítunk. Ettől függetlenül szükség van ezekre a viszonylatokra, mert mindenképpen fenn kell tartani a lehetőséget az utazóközönség számára” -mondta az ausztrál közlekedési miniszter, Gladys Berejiklian.

Az ausztrál fővárosban 4 és fél millió ember él, ennek ellenére már évek óta problémát okoz egyes járatok kihasználatlansága. Egyes lakosok szemében ugyanis pazarlásnak tűnik a szellembuszok évek óta tartó üzemeltetése.