Megérkezett az első hibridbusz a fővárosba 1

Megérkezett az első BKK-kékre fényezett hibrid hajtású csuklós Budapestre.Kukkantson bele az új autóbuszba!

A 28 darabos flotta első példányával az érdeklődők mától egészen november 7-ig találkozhatnak a Hungexpo G pavilonjában, az Automotive Hungary kiállításon. A BKK ígérete szerint hivatalos átadás is lesz, hiszen mindenképpen meg kell ünnepelni azt, hogy a fővárosban menetrendszerűen forgalomba áll egy hibrid hajtású autóbusz.

A Volvo 7900A hibrid változata az 5-ös, a 7-es és a 9-es vonalán közlekedik majd. A típus a 2012-es bemutatása óta nagy sikerrel szerepel az európai autóbuszpiacon, főként a skandináv országokban. A jármű 15-20 kilométer/órás sebességig tisztán elektromos hajtással közlekedik, ennek köszönhetően a végállomásról, a megállókból zajtalanul és füstmentesen indul. A dízelmotor csak ezután kezd dolgozni.

Megállóba álláskor, illetve várakozáskor a dízelmotor leáll, ekkor minden kiegészítő berendezés a megtermelt, illetve a fékezéskor visszatermelt elektromossággal működik tovább. A hibrid-technológia a gyártói adatok szerint akár 35 százalékkal kevesebb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a csak dízelüzemű buszokéhoz képest. 2015 februárjáig összesen 28 darab akadálymentesített hibrid busz érkezik és áll forgalomba Budapest utcáin. Az első budapesti hibrid Volvót már Rába ülésekkel szerelték.

Ha kíváncsi a Volvo 7900A hibrid csuklós részletes bemutatására, akkor kattintson erre a linkre.