A Nógrád-megyei rendőrök a 21-es számú főútnál állították meg azt a kamiont, amely egy nyergesvontatóból és egy öttengelyes, 40 tonnás félpótkocsiból állt. A járművet egy 22 éves budapesti férfi vezette, aki a felszólításra nem tudott bemutatni  érvényes vezetői engedélyt, mivel azzal soha nem is rendelkezett semmilyen kategóriára, még segédmotoros kerékpárra sem. Emellett hiányzott az árufuvarozási engedély is, a sofőr továbbá a vezetési és pihenési időre vonatkozó valamennyi előírást megszegte. Igaz, ezt gyakorlatilag szinte mindig megtette, amikor teherjárműbe ült.

A férfi a rendőrök kérdésére elmondta, hogy azért nem jelentett számára gondot a teherautó vezetésre, mert arra évekkel előtte megtanította őt édesapja. Közlekedési ismeretekből és vezetési gyakorlatból soha nem vizsgázott,  KRESZ tanfolyamra pedig egyáltalán nem  járt, a közlekedési szabályokat pedig magától, önszorgalomból tanulta meg – legalábbis azokat, melyeket szerinte ismernie kell. A fiatal sofőr elmondása szerint 18 éves kora óta a hazai és nemzetközi áruszállításban egyaránt részt vesz és rendszeresen közlekedik nyergesvontatóval.

Az eltelt négy év során még soha nem bukott le, mert egyetlen alkalommal sem vonták ellenőrzés alá, sem belföldön, sem külföldön. A sofőrt egyébként egy meghatározó hazai hipermarket-lánc egyik beszállító cége alkalmazta feketén, bejelentés nélkül. Az ellenőrzés során az egyedüli pozitívum az volt, hogy a járművezető használta a biztonsági övet. Az ügyben több eljárás is indul, ezek egy része a járművezetőt, más része pedig a fiatalembert alkalmazó munkáltatót érinti.