Aki szívesen utazik a Tatra villamosokkal, az a jelek szerint még sokáig élvezheti az egyébként tágas és viszonylag kényelmes szerelvényekkel történő utazást. A járművek csehszlovák jelzője egyébként történelmi jellegű, hiszen a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára 1979-1984 között gyártott T5C5 típusú villamosok Prágában, az akkori  Csehszlovákia fővárosában készültek. A BKV a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által biztosított forrásokból folytathatja a Tatrák felújítását.

Az újabb rekonstrukcióról a 2002-es korszerűsítés kedvező tapasztalatai alapján döntöttek. Akkor ugyanis 80 darab Tatra villamost újítottak fel, melynek köszönhetően a járművek 15 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak azokhoz képest, amelyek még gyári állapotukban közlekednek Budapesten. Az idén korszerűsítendő 20 darab járművet energiatakarékos, valamint a fékezéskor a felszabaduló energiát a hálózatba visszatápláló hajtással szerelik fel. Az ajtók az utasok által külön-külön is nyithatóak lesznek, emellett a vezetőfülke is megújul. Az utastér világosabb színezést kap, valamint az utastájékoztató elemek a már megszokott új arculatba illeszkednek majd.

Megújulnak a csehszlovák villamosok 1
Megújulnak a csehszlovák villamosok 2

Megújulnak a csehszlovák villamosok

Megújulnak a csehszlovák villamosok

Megújulnak a csehszlovák villamosok 5
Megújulnak a csehszlovák villamosok 6
Fotó megosztása:
Megújulnak a csehszlovák villamosok 7 A járművek felújítását a BKV 100 százalékos tulajdonában lévő VJSZ Kft. végzi. Az első néhány jármű összeszerelése rövidesen befejeződik. A kocsik októberben kezdik meg az utasok nélküli próbafutásokat, majd a hatósági vizsgáztatást követően  várhatóan 2014 novemberében és decemberében állnak forgalomba. A felújított járművek a tervek szerint az európai uniós forrásból felújított 1-es villamos vonalán közlekednek majd, de a következő ütemben pedig a 2015 végére – a CAF villamosok érkezéséhez kapcsolódóan – a korszerűsített Budafok kocsiszínbe is felújított járművek kerülhetnek.

A Tatra villamosok rekonstrukciója jövőre is folytatódik, ugyanis a BKV tervei szerint  a soron következő javítások alkalmával a jövőben minden Tatra villamoson elvégezik a szükséges korszerűsítéseket. A BKV 2015-ben további 20 jármű átalakítását tervezi, de a cég a
a pénzügyi lehetőségektől függően törekszik a felújított kocsik számának növelésére.