A román állam úgy döntött, hogy fejleszti az iskolabusz hálózatot. Az ennek érdekében indított program első lépéseként a kormány 600 darab Opel Movano beszerzéséről határozott. Az első 100 darabot július végén adták át Bukarestben egy sajtótájékoztató keretében. A német gyártót közbeszerzési pályázaton választották ki, amely egy tavaly bemutatott, műszakilag felfrissített modellel szállt versenybe a többi gyártóval. Az Opel végül egy román céggel közösen nyerte el a megbízást.

A sárga kisbuszok 16 gyermek szállítására alkalmasak. A járművek az L3H2 3890-es karosszéria változat alapjaira épültek, belső kialakításukat azonban egy román cég végezte. A Movano Trabus névre keresztelt iskolabuszokat egytől-egyig 2.3 literes dízelmotorokkal szerelték és a komfortos utazás érdekében klímaberendezésekkel is ellátták őket. A járművekben emellett megtalálhatók a legújabb vezetést támogató rendszerek is, úgy mint az elektromos menetstabilizáló (ESP), a hegymenet asszisztens, valamint az EBS rendszerébe integrált pótkocsi stabilitási program is (TROP). A gyermekek biztonsága érdekében a Trabus-ok végsebességét 90 km/h-ban korlátozták.

Movanókkal utazhatnak a román gyerekek 1
Movanókkal utazhatnak a román gyerekek 2

Movanókkal utazhatnak a román gyerekek

Movanókkal utazhatnak a román gyerekek

Movanókkal utazhatnak a román gyerekek 5
Movanókkal utazhatnak a román gyerekek 6
Fotó megosztása:
Movanókkal utazhatnak a román gyerekek 7 A járművekre az Opel 5 év garanciát vállalt. Ha a teljes mennyiség forgalomba áll, akkor az előzetes számítások szerint a Trabusok száz román faluból, mintegy 9600 gyermek szállítását végzik majd a környékbeli iskolákba. A következő 500 darab Movano Trabus az év végig érkezhet meg Romániába.