A Magyar Közút 2013-ban indította azt a fejlesztési programját, amelynek célja a társaság gép- és eszközparkjának megújítása. A program keretein belül négy darab WIRTGEN W 100i típusú önjáró aszfaltmaró gépet szerzett be a cég, összesen 307 millió forint értékben. A nagyteljesítményű gépekkel hatékonyabban és gyorsabban lehet elvégezni az útpályák elhasználódott felső rétegének eltávolítását, előkészítve ezzel az új burkolat részére a felületet.

A gépek marási szélessége 1 méter, míg a marási mélység egy munkamenettel 0 és 30 centiméter között állítható. A tömegük egyenként meghaladja a 15 tonnát, munkasebességük pedig elérheti akár a percenkénti 30 métert is. Újdonság, hogy a marás során keletkezett szálló por mennyisége egy vízpermetező egység segítségével csökkenthető. A berendezés hidrosztatikus hajtású és tömörgumi kerekeken gördül. A gépeket a Magyar Közút kaposvári, salgótarjáni, szegedi és veszprémi mérnökségeire szállították ki.

 

A nagyteljesítményű aszfaltmarógép egy géplánc első egysége, amelynek munkája során a régi útburkolati réteg eltávolítása történik. A technológiai sorban ezután következik az új aszfaltréteg leterítését végző önjáró aszfaltterítő gép, majd a végső tömörítést és simítást az úthengerek végzik el. Utóbbi két egység beszerzése is folyamatban van, így két új finisherrel és 15 darab vibrációs hengerrel bővül a társaság eszközparkja.