Több ezer tehergépkocsi-vezetőt várnak a szervezők a Scania világszintű teherautó sofőr megmérettetésre, amelynek részeként a Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető versenyt is megrendezik 2014-2015 folyamán. A magyarországi döntő legjobbja képviseli majd hazánkat 2015 áprilisában a svédországi európai döntőn.

Magyarország 2005-ben csatlakozott a világ legnagyobb, tehergépjármű-vezetők számára megrendezett versenyéhez és tréningprogramjához. Idén az előzetes becslések szerint közel 40 ország 85 000 résztvevőjét várják a szervezők. A versenysorozat 2003-ban indult, válaszként az Európai Bizottság járművezetők továbbképzéséről szóló előírására. Célja a közúti biztonság fokozása, az üzemanyag-hatékonyság javítása és így a tehergépkocsik környezetre gyakorolt hatásának csökkentése. Az Európai Bizottság a kezdetektől fogva a verseny nemzetközi védnöke.

A vezetés mellett a hivatásos teherautó vezetőknek számos egyéb feladatot is kell látniuk nap mint nap. Így a verseny során Európa ifjú tehergépkocsi-vezetőinek nem csak vezetési és manőverezési feladatok terén kell helyt állniuk, de többek között bizonyítaniuk kell tudásukat elsősegély-nyújtásban és közúti baleseti szimulációban is.

A versenysorozatra a magyar járművezetők 2014. augusztus 8-ig, a regisztrációs időszak zárásáig nevezhetnek a Scania oldalán. Itt egyből egy elméleti teszt kitöltésével adhatnak számot tudásukról. A teszt eredménye alapján a legjobbak továbbjutnak a regionális elődöntőkbe, majd gyakorlati feladatok megoldása után a legjobb 12 versenyző kvalifikálja magát az országos döntőbe.

A végső körben a legjobb teljesítményt nyújtó résztvevő képviselni majd Magyarországot a 2015. áprilisában megrendezendő európai döntőn, ahol a győztes jutalma egy 100 000 euró értékű Scania nyerges vontató. A versenyen minden 1979. január 1-én vagy később született magyar állampolgár indulhat, aki rendelkezik C+E kategóriás vezetői engedéllyel, valamint saját sofőrkártyával.