A türkmén olaj- és gázvezeték-építő vállalat szám szerint 61 darab billencsest vett a földmunkák végzéséhez. A háromtengelyes nehéz-teherautók különlegessége, hogy ellenállóvá tették őket az extrém hőséggel szemben, amire azért volt égető szükség, mert Türkmenisztánban nyáron gyakran a 60 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

A világ negyedik legnagyobb földgáz-kitermelőjének számító közép-ázsiai ország első alkalommal vásárolt a müncheni székhelyű haszonjármű-gyártótól. A billencses teherautókat elsősorban olyan útépítési munkálatok alkalmával vetik majd be, melyeket azért végeznek, hogy az állami vállalat hozzáférjen az ország nyugati részén található földgáz- és olajtartalékokhoz.

A türkmének számára készült 33 tonna maximális teherbírással rendelkező TGS WW teherautókat 360 lóerős motorokkal szerelték. A 6×6-os hajtásképletű dömperek kiválóan alkalmasak a hatalmas földtömegek megmozgatására. A két kormányozható hátsó tengellyel készülő nehéz-teherautókat a sivatagi éghajlatra egy speciális hűtőegység teszi alkalmassá, ugyanakkor a TGS WW akár extrém, -50 fokos hidegben is megállja a helyét, ha a megrendelő úgy kéri.

Az MAN májusától szállítja le az új dömpereket Türkmenisztánnak, melyek szervizelését a helyi importőr végzi majd. A lokális szervizjelenlét ezen teherautók esetében kiemelten fontos lehet, mert így a gyors javításokkal és a megfelelő alkatrészellátással a külvilágtól elzárt helyen dolgozó dömperek a lehető legkevesebb időt töltik majd kényszerpihenőn.

Forrás: MAN