Ez év végén állhat forgalomba a fővárosban az a 28 darab hibrid (dízel-elektromos) hajtású csuklós autóbusz, amelynek üzemeltetésére közbeszerzési eljárást írt ki a BKK. A tenderen a T&J Busz Projekt Kft-t választották ki győztesnek, mely a Volvo 7900-as típussal indult. A modell megegyezik az agglomerációs vonalakra újonnan beszerzett buszokkal, tehát teljes mértékben alacsonypadlós, légkondicionált és Euro-6-os motorral van felszerelve.
A hét elején aláírt szerződés értelmében a járműveket és a sofőröket a T&J biztosítja, a BKK a szolgáltatásért pedig a havonta megtett kilométerek után fizet majd. Az alvállalkozó a most elnyert közbeszerzési eljárással nyolc évig lehet jelen Budapesten, mely időtartam két évvel meghosszabbítható.
A cég 2008-ban közbeszerzési eljárás útján nyerte el a Volánbusz Gödöllő térségében történő személyszállítási szolgáltatásokra kiírt alvállalkozói tenderét. Ennek keretében jelenleg is alvállalkozói minőségben szállítják az utasokat Pest megyében, mintegy 100 darab, többségében kínai gyártmányú King Long autóbuszokkal.
   
A hibrid autóbusz egyik legfőbb előnye, hogy 15-20 kilométer/órás sebességig tisztán elektromos meghajtással közlekedik, ezért zajtalanul és füstmentesen indulhat el a megállókból.Továbbá a hibrid technológia a gyártói adatok szerint akár 37 százalékkal kevesebb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a csak dízelüzemű buszokhoz képest.

Bukta a midi tenderen

Bár március végén azt írtuk, hogy a végre magyar gyártmányú S91-es típusú midibuszok érkezhetnek Budapestre, a BKK tegnap azt írta közleményében, hogy bár a pályázaton az Orangeways-t választották ki győztesnek, a szerződéskötés a cég hibája miatt meghiúsult. A fővárosi közlekedésszervező cég szerint az alvállalkozó ajánlati anyagában korábban olyan partnerrel igazolta referenciáit, amely már megszűnt, ezért a BKK hiánypótlásra szólította fel az Orangeways-t.

Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre
Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre

Hibrid buszokat kap Budapest

Hibrid buszokat kap Budapest

Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre
Hibrid buszokat kap Budapest 6
Fotó megosztása:

Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre

Az Orangeways S91-eseket hozott volna Budapestre

A hiánypótlást követően – a BKK indoklása szerint a szoros határidő miatt nem volt lehetőség a részletes elemzésre – eredményt hirdettek, melyet a győztes cég szinte azonnal meg is jelentetett honlapján. A hírt többek között az MTI is átvette, a BKK azonban napokig nem tett közzé semmilyen információt a tenderrel kapcsolatban egészen keddig. A hiánypótlás “részletes” felülvizsgálata során kiderült, hogy az mégiscsak súlyos hibákat és hiányosságokat tartalmaz, így törvényi lehetőségével élve a BKK az eljárást lezáró összegzést módosította és törvényi kötelezettsége szerint kizárta a pályázók sorából az Orangeways-t. A tendert pedig eredménytelenítették.

Az eredményhirdetéstől a tegnapi napig tartó időszakban tevékenyen dolgozott a közlekedésszervező, hiszen átadták az agglomerációs buszok egy részét, elindult a négyes metró és egyébként meg lezajlott egy választás. Minden bizonnyal ezért nem volt idő egyetlen egy olyan közlemény megjelenésére az elmúlt két hétben, ami a magyar midik örömteli beszerzését adta volna hírül.

Ezek szerint bár Budapesten most már lesz egy rakás “mégsem nemzeti Volvo 7900-as“, új midibuszt immáron több mint 4 éve nem tud forgalomba állítani a főváros, mert egyszerűen nem sikerül.