A Volkswagen úgy döntött, hogy jelentősen átszervezi nemzetközi termelési hálózatát. Ennek keretében 2016-tól Lengyelországban készül a Crafter utódja, amelyhez Wrześniában épül új, a tervek szerint 2016 második felében beinduló üzem. A beruházással a német cég lengyel barátainknál mintegy 2300 új munkahelyet teremt. Hogyan leszünk így Európa termelési központja? Sőt, 2016-tól Wolfsburg mellett pedig Hannoverben is megkezdődik a Volkswagen Tiguan összeszerelése, a Porsche Panamera új generációja pedig teljes egészében a lipcsei gyárban készül majd.
“A Crafter lengyelországi gyártásáról szóló döntésünkkel könnyű haszonjárműveink termelésének stratégiai újjászervezését készítjük elő” – hangsúlyozta Dr. Leif Östling, a Volkswagen AG igazgatótanácsának a haszongépjárművek területéért felelős tagja. Września mintegy ötven kilométerre keletre fekszik Poznańtól és a már működő ottani gyár mellett a Volkswagen immár második gyártási helyszínének ad majd otthont Lengyelországban.

Poznańban már több mint egy évtizede gördülnek le a Caddy család modelljei a szerelőszalagról. Az új gyár 220 hektáros területen épül fel és karosszéria- valamint fényezőüzemből, illetve végszereldéből áll majd. Az építkezés a tervek szerint  év végén, míg a termelés 2016 negyedik negyedévében indul. A Volkswagen 2016-tól a keresztmotoros platformra épülő Volkswagen Tiguan gyártásával kívánja kihasználni a felszabaduló hannoveri kapacitást.

Mindez a Porschéra is érvényes, a sportautó-márka ugyanis 2016-tól teljes egészében Lipcsében készíti majd Panamera családjának új generációját. A sorozat 2009-es piaci bevezetése óta e modellek fényezett karosszériaszerkezete a Volkswagen hannoveri gyárából érkezett elő- illetve végszerelésre a Porsche szászországi üzemébe. A Volkswagen Csoport termelési rendszerének átszervezése keretében várhatóan 2016-tól indul a Panamera karosszériák lipcsei gyártása és fényezése, ahol a vállalat már rendelkezik a bővítéshez szükséges alapterülettel.

Forrás: Volkswagen