Egy kísérleti projekt után a kelet-brazíliai Andradas városa úgy döntött, hogy 18 járműből álló iskolabusz-flottáját benzinesből sűrített földgáz (CNG) üzeműre alakítja át. A Volkswagen Transporterek átépítésével hozzávetőlegesen 9,3 millió forintnyi realt takaríthat meg a város. “Az ily módon felszabaduló forrásokat sokkal fontosabb dolgokra lehet fordítani, akár az iskolai közétkeztetésre is. Emellett fontos szempont volt, hogy hozzájárulhatunk városunk levegőjének tisztábbá tételéhez is” – jegyezte meg Rodrigo Lopes, Andradas polgármestere.

A kísérleti projektet éppen egy évvel ezelőtt írták alá, amikor a Gasmig gázszolgáltató és a Santa Barbara töltőhálózat-üzemeltető megállapodott a város vezetésével, hogy 90 napig ingyen használhatják a CNG-t a kisbuszok tankolásához. Az iskolabuszok átalakítása azért is nagy dolog, mert Andradas az első település a régióban, mely CNG-töltőállomást létesít és így profitál abból, hogy egy gázvezeték érinti a települést.

A járművek átalakítását a Techno Gás végzi. A sűrített földgáz (CNG) tárolására szolgáló tartályok észrevétlen helyen, a jármű aljában kapnak helyet.