Egy évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a Rába és a Volvo közösen gyártana autóbuszokat, melyeket a hazai közlekedési társaságok vásárolnak meg. A volánoknál érvényben lévő közbeszerzési stopot részben feloldották, melynek köszönhetően több társaság tendert írhatott ki új autóbuszok beszerzésére. Ezek többségét viszont hitelből finanszírozták a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott keretből.

Így történt ez a pécsi beszerzésnél is, melynek eredményeképpen öt darab új, csuklós Volvo állhat hétfőn forgalomba a baranyai megyeszékhelyen. A korábbi hírekkel ellentétben a Rábának nem sok köze van a lengyelországi Wroclawban gyártott járművekhez, azokon még Rába-logó sem szerepel. A Volvo 7900-as, alacsonypadlós buszokkal ezen kívül semmi gond nincs, egyelőre. Bár bevált típusról van szó, a későbbi üzemeltetési tapasztalatok igazolhatják vagy cáfolhatják a megrendelő, vagyis a Tüke Busz Zrt. reményeit.

Az összesen nettó 454 millió forintért vásárolt  járművek Pécs legsűrűbben lakott panelházas városrészén, a kertváros és a belváros között szállítják az utasokat jövő hét elejétől. Az önkormányzati tulajdonú buszvállalat 2013 tavasza óta 42 új járművet állított forgalomba. A cég pécsi járműflottája 161 autóbuszból áll, ebből naponta mintegy 130 fut az utakon.

A most beszerzett járművekkel tizenegy évre csökkent a közösségi közlekedést szolgáló járműflotta tagjainak átlagéletkora. Jelenleg a Volvo lengyelországi gyárában készül a Volánbusz által vásárolt 61 darab 7900-as autóbusz, melyek bilikék színben állnak hamarosan forgalomba a Budapest környéki járatokon. Nagy valószínűséggel azon járműveken se lesz Rába logó.