Nem véletlenül harsogja a figyelmeztetést minden gyártó: ne tartózkodj a munkagép hatósugarában! Egy angliai házaspár saját kárán tanulta meg az intésben rejlő igazságot, de a jövőben már csak egyikük hasznosíthatja ezt a tapasztalatot. 

Arthur és Joy Turnbull a családi gazdaság kerítését szerette volna megjavítani, miután egy megvadult tehén megrongálta azt. Hogy gyorsan végezzenek, kitalálták, hogy segítségül teleszkópos karral ellátott Manitou munkagépüket: az asszony egyenesen tartotta a kerítés oszlopait, a férj pedig a féltonnás markolókanállal benyomta azokat a földbe. 
Két oszloppal már végeztek is, amikor a harmadikhoz készülődve a kanál egyszer csak leoldott a kar végéről, és 2-2,5 méter magasról a nőre zuhant. 
Férje megpróbálta leemelni a hatalmas szerszámot az asszonyról, sikertelenül. Végül a kiérkező tűzoltók szabadították ki a nőt a kanál alól. Az eszméletlen Joy Turnbullt (65) azonnal kórházba szállították, ám ott egy hét múlva belehalt sérüléseibe. 
A tragikus balesetet alighanem az okozta, hogy a 63 éves Arthur Turnbull rossz gombot nyomott meg a kezelőfülkében. “Szerettem volna kicsit magasabba emelni a kanalat, ám valószínűleg azt a gombot nyomtam meg, ami leoldja a szerelvényt a kar végéről.” 
Azóta kiderült, hogy más gazdálkodók is jártak már így, igaz, azokban az esetekben nem történt baleset. 
A tavaly nyáron történt halálesete nyomozása a héten zárult le. Az ügyet balesetnek minősítették, a gyászoló férj ellen nem indul eljárás, ugyanakkor a nyomozást vezető törvényszéki szakértő szerint meg kellene vizsgálni, hogy kellően biztonságos-e a munkagép kezelőfelülete.

A munkagépek zsiráfja 

A francia Marcel Braud 1957-ben keresztezte a villás targoncát a traktorral, létrehozva a világ első terepjáró targoncáját, és megalapozva a Manitou márkát. Ami igazán híressé tette a céget, az az 1981-ben megalkotott, teleszkópos emelőkar, amivel magasabbra és főleg messzebbre lehet emelni, mint a klasszikus targoncákkal. A vállalat 1989-től kifejezetten mezőgazdasági célra is tervez és forgalmaz teleszkópos munkagépeket. Világszerte több mint 2600 embert foglalkoztatnak, termékeik 90 országban kaphatók.