A BKK februárban indított közbeszerzést új villamosok beszerzésére, melyen négy gyártó: a magyar-cseh párosítású Ganz-Škoda, a német Siemens, a svájci Stadler és a spanyol CAF indult. A BKK augusztus végén hirdetett eredményt, melyen a CAF céget hozta ki nyertesként, a Škodát pedig kizárták.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azonban megsemmisítette a lezárásról szóló határozatot. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Ganz-Škoda ajánlatával kapcsolatban a BKK bizonyos kérdésekben csak további vizsgálat után tud megalapozott döntést hozni. A Škoda kérte, hogy a KDB mondja ki, a BKK helytelen döntést hozott, de ezt a bizottság visszautasította, viszont további vizsgálatokat kért.

Bár ennek szükségességét a BKK vitatta, az előírásoknak megfelelően újabb hiánypótlást kért be a cseh gyártótól. A felhívásokban egyebek mellett az Alstom céggel való együttműködésre, a Škoda tulajdonosi szerkezetére, a megajánlott jármű egyes műszaki részleteire, valamint egyes karbantartási és oktatási tételek nem megfelelő árajánlatára, elszámolására egyaránt rákérdeztek.

A BKK igazgatóságának egyhangúlag meghozott döntése alapján végül a Ganz-Škoda ajánlatát több okból is érvénytelennek minősítették: az indoklás szerint nem tudták bizonyítani, hogy tulajdonosi szerkezetük megfelel a jogszabályi előírásoknak, szakmailag és műszakilag is alkalmatlannak bizonyult a pályázat, emellett az oktatásra és a karbantartási eszközökre vonatkozó ajánlatuk nem volt megfelelő, a beadott árajánlat pedig gazdaságilag ésszerűtlen volt.
Ha a december 30-án kihirdetett eredmény ellen jogorvoslati kezdeményezés nem érkezik, akkor a szerződést már januárban megköthetik a CAF-al, ez esetben az első járművek 2015 augusztusában érkezhetnek meg Budapestre. Jelezték, hogy a jogvita miatt a szállítás befejezése és a projekt villamosok szállítására vonatkozó részének zárása 2015 végéig már nem teljesíthető.

Forrás: MTI