A EcoCalculatorral egyszerűen ki lehet számítani teherautók ökológiai lábnyomát, az üzemanyag-fogyasztásban és a széndioxid-kibocsátásban elérhető megtakarításait, valamint a fuvarok során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A Renault Trucks persze nem öncélúan döntött az applikáció kifejlesztése mellett, mindez  ugyanis október elsejétől törvényben előírt kötelezettség Franciaországban.

Az alkalmazás nagy segítséget nyújt azoknak is, akik az európai közbeszerzési pályázatokon indulnak, és kalkulációkat kell készíteniük a teljes életciklus alatti károsanyag-kibocsátásokra vonatkozóan. Az App Store-ról és a Google Playről ingyenesen letölthető alkalmazás egy egyszerű eszköz a vállalatvezetők, a  középvezetők, a flottakezelők, vagy akár a mérések elvégzésével megbízott járművezetők számára. Az EcoCalculator valamennyi Renault Trucks teherautóhoz csatlakoztatható,  függetlenül a jármű hajtásához használt üzemanyag típusától és az Euro-norma besorolástól. A mérések eredményeit a készülékben el lehet tárolni, vagy akár továbbítani is lehet e-mailben.

Az értékek összegszerűen megjeleníthetők euróban, sőt a méréseket végző azt is előhívhatja, hogy mennyivel kisebb a környezetterhelés az Euro-normában meghatározott károsanyagok (nitrogén-oxidok, szén-monoxid, szénhidrogének és részecskék), valamint a széndioxid-kibocsátás tekintetében. A számítás bármilyen üzemanyag-típussal hajtott (dízel, földgáz, B30, hibrid vagy elektromos) teherautó esetében elvégezhető.

Az EcoCalculatorral az is mérhető, hogy a vállalat a különböző szállítási útvonalai során mennyi CO2-t juttat a levegőbe. A járműre vonatkozó adatok megadásával – kilométeróra-állás, a motor típusa, fogyasztás stb.- a felhasználó azonnal megjelenítheti a teljes útvonalra vetített szén-dioxid mennyiséget.