A 2009-ben gyártott 15 darab Volvo Civis 12 típusú autóbusz az új debreceni villamos miatt válik feleslegessé. A BKV a járműveket az Inter-Tan-Kertől veszi bérbe, amely egyébként a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) buszflottáját is üzemelteti. A cég azért döntött a járművek bérbe adása mellett, mert az új debreceni 2-es villamos vonal kiépülése nyomán hamarosan szükségtelenné válnak a légkondicionálóval szerelt autóbuszok.

A bérelt flottából a napi menetrendi igényektől függően 12-14 darab autóbusz közlekedik majd a pesti vonalakon. A forgalomba álló használt buszoknak köszönhetően rendkívül rossz állapotú, húszéves Ikarus 260-as és Ikarus 415-ös autóbuszokat selejtez le a BKV.Az autóbuszok műszaki üzemeltetése, karbantartása az Inter-Tan-Ker feladata lesz, amelynek a buszok futásteljesítménye alapján fizet majd a BKV bérleti díjat.

Magyar Volvókat bérel a BKV 1
Magyar Volvókat bérel a BKV 2

Magyar Volvókat bérel a BKV

Magyar Volvókat bérel a BKV

Magyar Volvókat bérel a BKV 7
Magyar Volvókat bérel a BKV 8
Magyar Volvókat bérel a BKV 9
Magyar Volvókat bérel a BKV 10
Fotó megosztása:
Magyar Volvókat bérel a BKV 11  
Az autóbuszokat a már megszűnt Alfabusz gyártotta a Volvo licence alapján. A Volvo Civis 12 összesen 100 utast tud szállítani, ebből 28 ülőhely, valamint 72 állóhely áll rendelkezésre. A második ajtónál kialakított peronon pedig babakocsival, illetve kerekesszékkel közlekedők utazására van lehetőség. Az autóbuszokat Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású, 228 kilowatt teljesítményű Volvo motorokkal szerelték.

A BKK tájékoztatása szerint Volvo Civis 12-esek Debrecenben beváltak, az utasok pedig az elmúlt években megkedvelték ezeket az autóbuszokat. Ugyanakkor tény, hogy a Volvo B9L-alvázra épített buszok némelyikében több illesztési hiba is felfedezhető. Debrecenben eredetileg 100 darab “kisvolvó” állt forgalomba, a hosszútávú bérleti szerződésnek köszönhetően azonban 15 darab a fővárosban kezdhet új életet.