Az európai közlekedésrendészeti szervek (TISPOL) koordinálásával végrehajtott hétvégi ellenőrzésen tizenegy jármű esetében olyan súlyos hiányosságokat találtak, hogy a további közlekedésüket meg kellett tiltani.

Nehéz-tehergépkocsikkal 240 esetben követtek el sebességtúllépést, 10 esetben ittas vezetést állapítottak meg, 109 esetben mulasztották el használni a biztonsági övet, 67 esetben szegték meg a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályokat, és 221 esetben merültek fel műszaki hiányosságok.

Az autóbuszok ellenőrzésekor négy alkalommal sebességtúllépés, kétszer a biztonsági öv használatának elmulasztása, négy esetben a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályok megsértése miatt kellett intézkedni.

Az ellenőrzés célja a fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő nehéz-tehergépkocsik és autóbuszok üzemeltetésével kapcsolatos szabályok – elsősorban a vezetési és pihenőidők -, a járművek műszaki állapotának és a járművezetők vezetési jogosultságának, a rakománybiztonsági előírások megtartásának ellenőrzése, valamint az embercsempészet megelőzése és felderítése volt.

(Forrás: MTI)