A svájci ABB egyebek mellett automatizálással és ipari elektronikai fejlesztésekkel foglalkozó gigavállalat. Ipari robotoktól elektromosautó-töltő oszlopokig mindenfélét gyárt. Például joystickot is óriáshajókba. Az Azimuth fantázianevű irányítórendszer, mellyel deciméteres pontossággal navigálhatók a gigantikus óceánjárók, Red Dot dizájndíjat kapott.

a videó a hirdetés után indul

Az Azimuth vezérlőkar olyan precíz manőverezést tesz lehetővé, mellyel a hatalmas tengeri hajók, mint például a világ legnagyobbjának tartott, 360 méter hosszú és 200 000 bruttó regisztertonna súlyú “Allure of the Seas” óceánjáró teljes, 360 fokos kört tud leírni saját tengelye körül. A technológia fontos szerepet kap majd a jövő tengeri járműveinek kormány-berendezésében.

Ez az eszköz a legfontosabb a sebesség és a kormányzási szög egyidejű szabályozásában az Azipod meghajtási rendszerrel működő hajók esetében, része az ABB Intelligens Manőverezési Interfész rendszerének. A hajtócsavar forgássebessége a vezérlőkar vízszintes tengely mentén történő elmozdításával szabályozható, míg a kormányzási szög a vezérlőkar függőleges tengely mentén történő elforgatásával állítható be.

Ezzel a bütyökkel kell finoman beállítani a dokkba az óceánjárókat

Ezzel a bütyökkel kell finoman beállítani a dokkba az óceánjárókat

Az új fejlesztésű Azimuth vezérlőkar egyik jellemzője az állítható szögütközők – más szóval “érzékelési” pontok – beépítése a vezérlőkarba. Alakjának köszönhetően az Azimuth vezérlőkar jól illeszkedik a tenyérbe, beállítása alapján pedig könnyen meghatározható a vezérlőkar pozíciója, ami kézzelfogható visszajelzést jelent az irányító személyzet számára. A díjnyertes berendezés olyan fokbeosztásos világítással rendelkezik, melynek fényereje maximális fokozatra állítható éjszakai vagy erős napfényben történő használat esetén.