Harmadik alkalommal rendezték meg 2600 fős Zbiroh városában a Tatra tűzoltóautók találkozóját szeptember elején. A sörről híres Plzentől nem messze található községbe legalább kétezer közlekedésrajongó látogatott el. A különleges esemény megszervezésében a cseh önkéntes tűzoltó-parancsnokságok oroszlánrészt vállaltak.

A rendezvényen több matuzsálemi kort megért Tatra tűzoltóautó sorakozott fel egymás mellett. Az egyik legkorosabb jármű egy Tatra 71 T138-as vízszállító volt, de a rendhagyó eseményre a kopřivnicei gyártó későbbi gyártmányú, háromtengelyes T148-asát is elhozták. A dél-csehországi tűzoltóautók találkozóján a Tatra egyik legnépszerűbb típusa, a T815-ös is tiszteletét tette, melyet a Tatra 1983 óta gyárt sorozatgyártásban. A modellel egyébként idehaza korábban betonkeverőként és darus kocsiként találkozhattuk a legtöbbször.

A Tatra tűzoltóautók rögtönzött kiállításának legfiatalabb darabja, Phoenix T158

A Tatra tűzoltóautók rögtönzött kiállításának legfiatalabb darabja, Phoenix T158

A szép kort megélt tűzoltóautók mellett egy egészen friss szerzemény, a Phoenix T158-as modell alapjaira épülő CAS 20-ast is megtekinthettek az érdeklődök. A teherautó nem vétlenül mutat kísérteties hasonlóságot a DAF CF-fel, a csehek eredetileg a holland gyártótól vásárolták a liszencet. A Tatra jelenleg Paccar motorokkal kínálja a kelet-közép-európai utóéletét élő modellt, melyet idén az oroszországi Comtrans expón a legjobb haszonjárműnek választottak.

A piros tűzoltóautók mellett csapatszállító és rendőrségi használatú jármű is látható volt. A látogatók az idei év legszebb tűzoltóautójának a Tatra T138-as CAS 32 típusú járművet választották, amely a Mníšek pod Brdy-i brigád önkéntes tűzoltói által használt darab. A “Miss Tatra” címet pedig idén a T815-ös CAS 20 modell nyerte el, melyet a klatovy-i önkéntes tűzoltók használnak a vonulásokhoz. 

A rendezvényen a mindennapi bevetésen használt járművek mellett egy, a gyerekek számára kialakított tűzoltóautó is látható volt, mely kiérdemelte a zsűri különdíját. Akinek nem volt elég a felhozatal, az a helyi tűzoltó múzeumban folytathatta a tűzoltásra használt járművek mustráját.