Ki gondolná, de a svéd gyártó nemcsak a kamion- és buszgyártásban érdekelt. Erőforrásait ott használják fel a világon, ahol csak tudják. Nemrég éppen arról írtunk, hogy a Konföderációs kupa tévéközvetítését is Scania-motorokkal oldották meg, ezek után nem csoda, ha ezúttal arról számolhatunk be, hogy Ausztráliában a cukornád-szállításában segédkezik a Volkswagen-csoport érdekeltségbe tartozó vállalat.

A Scania rendszeresen újít fel cukornádat szállító mozdonyokat az ausztrál Észak-Queenslandben. Az egyik legutóbbi ilyen, új életre keltett mozdony egy kilencliteres, öthengeres Scania motort kapott felújított alvázához és felépítményéhez.

A kismozdonyban Scania-motor duruzsol

A kismozdonyban Scania-motor duruzsol

A motort az ausztrál Mullgrave Mill cukorgyár mérnökei szerelték be, melynek későbbi beállításait, illetve az automata Allison sebességváltóval történő összehangolását a helyi Scania szerviz végezte el. Eleinte csak 58 cukornádszállító vagont kapcsoltak a mozdony után, amelyek mindegyike 10 tonna rakományt vitt. Az új motor gond nélkül mozgatta ezt a terhet, így tovább növelték a vagonok számát, egészen addig, amíg el nem érték a 100 vagont.

A szerelvény megbirkózott az extra, összesen 1000 tonnás terheléssel és gond nélkül, 16 kilométer/órás átlagsebességgel húzta a vagonokat. Az öthengeres motor sikerén felbuzdulva a mérnökcsapat már V8-as erőforrás beépítésén dolgozik, amelyet terveik szerint hamarosan üzembe is állítanak.

A svéd gyártóról nevezte el lányát

Németországban él egy fiatal hölgy, aki különleges névvel büszkélkedhet. Marisa Scania Karpf középső neve nem a véletlen műve. Édesapja jogászként dolgozik, de szenvedélyesen szereti a kamionokat, így szabadidejében, valamint tanulmányai alatt sokszor vállalt sofőrködést Európa különböző országaiban.

A német férfi annyira szerette a Scaniát, hogy svéd gyártóról nevezte lányát

A német férfi annyira szerette a Scaniát, hogy svéd gyártóról nevezte lányát

Marisa számára egyedi neve eddig csak pozitív élményeket jelentett: sokszor volt a beszélgetések elindítója, ráadásul környezetében többen ugyanezt a nevet szeretnék adni saját lányuknak. A hölgy szerint a svéd vállalattal több ponton is hasonlít egymásra értékrendjük, hiszen fontos számára a nemzetköziség, a tökéletességre való törekvés, a hagyományok tisztelete, de ugyanakkor a folyamatos megújulás is. Természetesen nevével már a Scania egyik gyártóegységébe is eljutott, 8 évesen korában a hollandiai Zwolléban található üzemet látogatta meg édesapjával.