Az autóipari kereskedelmi vállalatok és lízingcégek számára Európa számos országában logisztikai szolgáltatásokat nyújtó JVG Autologistik júliusban helyezte forgalomba a jubileumi járművet. A Scania R 440-es, az Euro 6 károsanyag-kibocsátási normának megfelelő vontatót automatizált sebességváltóval (Scania Opticurise) valamint sebességtartó automatikával gyártották.

Az Opticurise a sima, biztonságos és kényelmes vezetés érdekében üres állásba kapcsol, amikor a sofőr kis sebességről fékez, például egy körforgalomban vagy közlekedési lámpa előtt. Ennek érdekében a rendszer előkészíti a megfelelő fokozatot és azonnal működésbe lép amikor lenyomja a fékpedált.

A német cég által vásárolt negyventonnás R 440-est kizárólag hosszú távú fuvarozásra tervezték. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ezek a teherautók maximum 24-26 tonna rakományt szállíthatnak, végsebességük pedig szállítmány nélkül nem lehet több 89 kilométer/óránál.

Az első Euro 6-os normáknak megfelelő motorokat 2011-ben mutatta be a Scania. Az Euro 6-os besorolású második generációs erőforrások 250 és 580 lóerő közötti teljesítményt nyújtanak. Az új szabványoknak megfelelő motorok károsanyag-kibocsátás alacsonyabb: a nitrogén-oxidok és szilárd részecskék mennyisége nagyjából 80%-kal csökkent az Euro 5-ös normához képest.

A Scania utókezelő rendszere néhány hónappal ezelőtt kapta meg a Professor Ferdinand Porsche Díjat a járművekhez kapcsolódó kiemelkedő kutatási és fejlesztési tevékenységéért.