Az új autóbuszok vásárlására vonatkozó tender tegnap jelent meg az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében. A felhívás 75 darab szóló, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusz beszerzéséről szól. A kiírás szerint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) további 25 darab csuklós autóbuszra szeretne kedvezményes vételi opciót.

A buszok érkezésével egy időben a társaságnak ugyanannyi dízelüzemű járműtől kell megválnia, mint ahány alternatív hajtású változatot üzembe helyez. Ez persze nem lesz nehéz, hiszen a Miskolc Városi Közlekedési Zrt-nek egyelőre nincsenek CNG-vel hajtott buszai. A beszerzés tehát nem jelenti a város flottájának növelését, viszont annak átlagéletkora, károsanyag-kibocsátása, zajterhelése jelentősen csökkenhet majd, nem beszélve az utazási komfort javulásáról. A buszbeszerzés megvalósulása esetén ugyanis a társaság kiöregedett, 12-24 év közötti, nem alacsonypadlós járművei roncstelepre kerülhetnek.

A földgázzal hajtott járművek finanszírozását a magyar állam is támogatja. A projekt keretében megépülhet egy CNG-töltőállomás is, amely nem csak az új buszokat látná el üzemanyaggal, hanem közforgalmú töltőállomásként is üzemelne, így biztosítva Miskolcon és az észak-keleti régióban az olcsóbb, környezetbarát üzemanyag elérését.

Korábban a miskolci tömegközlekedési vállalat cseh, illetve ukrán gyártmányú gázbuszokat is tesztelt. CNG-vel hajtott típusokkal azonban számos gyártó rendelkezik, így a tender leendő győztesét egyelőre nehéz megjósolni.