A csapat beszámolója szerint a szombathelyi versenyző a délelőtti időmérőn a harmadik, Major Benedek pedig a tizedik rajthelyet szerezte meg. Kiss Norbert rögtön a start után, már az első kanyarban megelőzte többszörös Eb-győztes riválisait, a német Jochen Hahnt és a spanyol Antonio Albacetét. Utóbbi végig nyomás alatt tartotta a magyar pilótát, aki azonban meg tudta őrizni vezető pozícióját. Major ugyan nem tudott előzni a versenyen, de azért mellette sem mentek el, így tizedikként, az utolsó pontszerző helyen intették le.

A kamion Európa-bajnokság fordulóin szombaton és vasárnap is két-két futamot rendeznek, mindkét nap délelőttjén időmérő dönt a rajthelyekről. Az adott napi második versenyen a szabályok értelmében az első futam első nyolc helyezettje fordított sorrendben startol, azaz a nyolcadik indul az élről, a futamgyőztes pedig a nyolcadik pozícióból. Az oroszországi Smolensk-ringen rendezett forduló szombati második viadalán Kiss az ötödik, Major a tizedik helyen ért célba.
   
“Nagyon örülök, hogy sikerült végre egy elsőfutamos győzelmet aratnunk. Nem mi voltunk a leggyorsabbak, de mi voltunk a legügyesebbek a versenyen. Sok pontot szereztünk, az egyéni pontversenyben feljöttem a negyedik helyre és a harmadik pozíció is elérhető közelségben van.” A magyar csapat pilótái korábban még sohasem tudtak győzni első versenyen, minden részsikerük a második futamokon, nem utolsósorban a fordított rajtsorrendnek köszönhetően született.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt futó Eb a kategória legmagasabban jegyzett sorozata, gyakorlatilag csak azért nem hívják világbajnokságnak, mert tengerentúli helyszín egyelőre nem szerepel a versenynaptárban.

Forrás: MTI