A Stagecoah érdekeltségébe tartozó Megabus.com fapados közlekedési vállalatként működő társaság azzal a céllal hozta létre az Megabusgold.com vállalkozást, hogy kiszolgálja a nagyobb kényelemre vágyó, főként éjszaka utazó utasai igényeit. A vállalat 10 darab Van Hool TDX27 Astromega típusú emeletes busszal kezdte meg működését, az első járat július 8-án indult útnak London és Edingbruh között. A járművek 11 város – többek között Glasgow, Edinburgh, Dundee, Aberdeen – között szállítják az utasokat Skóciában.

A bíborvörös Astromegák belső kialakítása nem szokványos, ugyanis az utastérben található 55 darab bőrborítású ülésből 42 darab fekvőhely alakítható ki. Az üléspárok egy részét egymással szembe fordítva helyezték el, így az intercity vagonokban használt megoldással megegyező módon, az ülések kihúzásával könnyedén kényelmes ágyak alakíthatók ki. A nappali forgalomban a visszafordított és a szokványos módon beszerelt üléspárok között pedig nagy felületű, lehajtható asztalok találhatók.

Az utaskényelem fokozása érdekében minden üléspár mellett dugaljakat építettek be a laptopok és a mobiltelefonok töltésére. Az utasok szórakoztatásáról a turistabuszokban már jól ismert audiovizuális szórakoztatórendszer gondoskodik, mindemellett ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférés is is biztosított.

Az ülések között kihajtható asztalok találhatók

Nappali járatokon ingyenes forró italokkal járnak az utasok kedvében, éjszaka pedig a lehajtott ülésekből kialakított ágyakon fekvő utazók szemellenzőt is kapnak a zavartalan alvás érdekében. A társaság a friss leheletről sem feledkezik meg, ugyanis fogkefét és fogkrémet is kínálnak azoknak, akik az esti órákban váltanak jegyet Megabusgold.com járatainak valamelyikére. Mindezek mellett kísérleti jelleggel az utaskísérők takarót, valamint hálóruhát is kínálnak az utasok részére.

“Másfél évvel ezelőtt keresett meg Brian Souter, a Stagecoach-csoport elnöke azzal az ötlettel, hogy tervezzünk olyan hálóbuszokat, amelyek menetrendszerinti forgalomban használhatók. A London és Skócia egyes városai között közlekedő járművekkel szemben az volt az elvárás, hogy rendelkezzenek a kornak megfelelő műszaki felszereltséggel és legalább olyan kényelmesek legyenek, mint azok a turnébuszok, amelyeket pop- és rocksztárok használnak”
– jegyezte meg Filip Van Hool, a Van Hool elnök-vezérigazgatója.

A tízdarabos flotta első példányát április közepén adták át a társaságnak, az utolsó pedig június végén hagyta el a belga gyárat. A speciális kialakítású járművek 14,96 méter hosszúak, 4 méter magasak és 2,55 méter szélesek. Az autóbuszokat 462 lóerős (340 kW) Paccar DAF gyártmányú MX motorokkal, valamint ZF As-Tronic 12 automata váltóval szerelték.

Éjszakai műszakban a busz 42 álmos utas szállítására alkalmas

A Van Hool számára nem ismeretlenek az egyedi kialakítású turistabuszok. Az antwerpeni cég a városi-, illetve helyközi személyszállításra alkalmas járművek mellett ugyanis könyvtárbuszokat, valamint turnébuszokat is készít. A belga cég gyártmányaival elsősorban az európai, valamint az amerikai piacon
van jelen.