A pécsi önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. új autóbuszok vásárlása céljából, az MFB Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programja keretében összesen négymilliárd forint összegre vonatkozó hitelkérelmet nyújtson be.     

A teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt. arra is felhatalmazást kapott, hogy a hitelkérelem eredményessége esetén az összeget a közszolgáltatás ellátásához szükséges gépjárművek megvásárlására fordítsa. A cég tavaly már elindított egy 947 millió forintos hitelfelvételi eljárást a Magyar Fejlesztési Banknál, ezt egészítené ki az újabb négymilliárd forintos hitel felvétele. A korábbi összegből, plusz 200 millió forintos egyéb forrásból augusztus végéig 20-25 darab szóló autóbuszt vásárolna a cég.

A négymilliárd forintos hitel újabb 40 darab csuklós kivitelű jármű megvásárlására lehetne elegendő, melyeket 2014 első felében helyeznének forgalomba. Az új autóbuszok üzembe helyezésével az összes elavult öreg Ikarusát lecserélhetné a cég. Ezután csak a viszonylag fiatal, 8-10 éves átlagéletkorú Mercedesek és új járművek közlekednének a baranyai megyeszékhely helyi közlekedésében.     

A Tüke Busz Zrt. által használt járműflotta egy része elöregedett, folyamatosan magas a nagyjavításon lévő járművek száma. Ezért a szolgáltatás ellátása évek óta akadozik, az utóbbi hónapokban pedig rohamosan megromlott, ugyanis több esetben előfordultak járatkimaradások. A problémák enyhítése miatt a vállalat  áprilisban úgy döntött, hogy fél évre négy csuklós és egy hat szóló kivitelű jármű bérléséről köt szerződést a Credo típusú buszokat gyártó győri Kravtex-csoporttal.