A Ford csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy elkészült a hétmilliomodik Transit. A különleges eseményt a gyártó a kínai Nancsangban található új összeszerelő üzemében ünnepelte. A gyártócsarnokot a Jiangling Motor Corporation (JMC) 300 millió dolláros befektetéssel építette fel, azzal a céllal, hogy itt szerelje össze az új JMC és Ford márkájú autókat, illetve haszonjárműveket az egyre jobban növekvő kínai piac kiszolgálásra.

A Transit 1965-ben jelent meg Európában és a jövőre induló észak-amerikai gyártással hat kontinensen, mintegy 118 országban lesz kapható. Miután 1976-ban elkészült az egymilliomodik Transit, a gyártás igen gyorsan felpörgött: a következő milliós határokat 1985-ben, 1994-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben lépte át a sorozat. A legelső űrséta évében született Transit megjelenése óta a Ford több karosszéria- és modellváltozatot fejlesztett ki az áruszállítótól kezdve a billenős felépítményen vagy a lakóautón át egyedi megoldásokig, amilyen például a Cosworth V8-as Supervan is volt.

Már Kínában is készülnek a Transitok

A vadonatúj, kéttonnás Transit várhatóan 2014 tavaszán mutatkozik majd be az európai piacokon. Az európai kínálat jelenlegi tagjai között van az idén “Év Haszongépjárműve” díjat elnyert Transit Custom, mely az első 5 csillagos Euro NCAP minősítést elnyerő haszongépjármű, valamint a Transit Connect és a Transit Courier. A típus elmúlt 48 éves történetében több újdonságnak számító megoldás született. Ilyen volt például az oldalsó ajtó, a halogén fényszóró, a radiál gumiabroncs, a közvetlen befecskendezéses dízel motortechnológia, a biztonsági zárrendszer és a széria blokkolásgátlós fékrendszer.

Jövőre a Ford megkezdi a Transit észak-amerikai gyártását és árusítását, a tervek szerint 2016-ig évente 400 ezer Transit talál majd gazdára, ami annyit jelent, hogy 80 másodpercenként adnak majd el egy ilyen modellt. A vadonatúj Transit értékesítése várhatóan 2014-ben kezdődik Európában.