A tegnap megjelent szabályozás szerint a kilométerenként fizetendő díj mértéke az út jellegétől, a jármű tengelyszámától, továbbá motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. Eszerint a kéttengelyes teherautóknak a gyorsforgalmi úton 49,90 forintot, míg a főúton 21,23 forintot kell fizetniük egy kilométerért. A háromtengelyes teherautónál ez az összeg 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint. A “C” környezetvédelmi kategóriás két- és háromtengelyes járműveknél 1,15, míg a négytengelyeseknél pedig 1,2 lesz a szorzó. A “B” környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező haszonjárműveknél az üzembentartók a két- és háromtengelyesek 0,85-ös, míg a négytengelyesek 0,8-as szorzóval kalkulálhatnak. 
Az útdíjtörvény szerint fizetni elsősorban az elemi útszakaszok után kell. Ez tulajdonképpen az autópályák, autóutak és főutak esetében is a két lehajtó közti távolságot között jelenti. Aki egyáltalán nem, vagy nem a kellő összegű díjat fizeti és az ellenőrzésnél lebukik, annak természetesen bírságot kell fizetnie. Ugyanakkor a szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb büntetés. Ez a rendelkezés azonban csak július 1-jétől augusztus végig lesz hatályban. Ezt követően pedig már az már az első jogosulatlan úthasználatot követő 8 órán túl újra bírságolhatja a hatóság a jármű sofőrjét. 
Az e-útdíj törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. Az elsőbe azok tartoznak, akik az útszakasz használata előtt nem váltottak viszonylati jegyet, illetve akik nem kötöttek szerződést az útdíj-szolgáltatóval. A másodikban azok a jogosulatlan úthasználók találhatók, akik a kelleténél alacsonyabb díjkategória szerint használják az utat. Végül a harmadik csoport tagjait azok alkotják, akik a szabálytalanul használják a fedélzeti eszközt. 
A bírság a felsorolt három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után, bármely vétséget is követett el annak a vezetője a felsorolt három közül, 110 ezer forint a bírság. Ha a járművezető személye nem deríthető ki, akkor az üzembentartó lesz köteles fizetni. A háromtengelyes járműnél 90 ezer, a kéttengelyesnél 80 ezer forintot. A díjak részletes jegyzéke, a bírságok mértéke mellett a Magyar Közlöny legfrissebb számában azoknak az utaknak a jegyzéke is olvasható, amelyek egy hónap múlva fizetősek lesznek.