A fővárosi jelzőlámpák szervizüzemeltetési és fejlesztési szerződése 2013. december 31-én lejár, megkezdődött új üzemeltetési szerződés közbeszerzési kiírásának elkészítése. Mint a Budapesti Közlekedési Központ közölte, az új szerződés keretében az üzemeltetési feladatok ellátásán túl számos fejlesztés is megvalósul majd.

Segítség a táblán
Segítség a táblán

Zöldhullám Budapesten

Zöldhullám Budapesten

Segítség a táblán
Kerek zöld
Nem igazi telizöld
Zöldhullám Budapesten 11
Na, mehetünk már?
Fotó megosztása:
Zöldhullám Budapesten 13


Tarlós István főpolgármester határozott elvárása a BKK felé a zöldhullámok fejlesztése, kiterjesztése a lehető legtöbb útvonalra, a közlemény szerint ez kiemelt cél a fejlesztések során. Ám ez nem az autósokról szól, hanem a közösségi közlekedésről.
 
A felszíni tömegközlekedés járműveinek közlekedését koordináló FUTÁR rendszer az év folyamán beindul, és már az első ütemben is 30 jelzőlámpás csomópontban biztosít folyamatos haladási lehetőséget a BKK járatainak, 2014 és 2017 között pedig további 100 csomópontban részesítik majd előnyben a tömegközlekedést.

Korábban már áthangolták a nagykörúti villamosok közlekedését irányító lámpákat, hogy a tömegközlekedési járműveket előnyben részesítse a gépjárműforgalommal szemben, mivel előbbin csúcsidőszakban két és félszer annyian utaznak, mint autóval.

Villamosbarát lámpaprogramok kezdik meg működésüket a következő években  az 1-es, a 3-as, a 24-es vonalakon, illetve a Budai Fonódó vonalain is.
 
A 2014 és 2017 között megvalósuló fejlesztések nyomán minden jelzőlámpa közvetlen kapcsolatban lesz a forgalomirányító központtal (jelenleg 106 nincs), így a hibaelhárítás, illetve a forgalmi viszonyok miatti beavatkozások azonnal elvégezhetővé válnak.

A 2014 és 2017 között lezajló fejlesztések után a foglaltságról, illetve a szabad férőhelyek számáról is  elektronikus kijelzőkön, úgynevezett változtatható jelzésképű táblákon tájékoztatják majd a gépjárművel érkezőket a Hűvösvölgyi P+R, a KÖKI P+R és a Rákóczi téri mélygarázs környékén.

Forrás: BKK