A teherautók ugyan csak három százalékát teszik ki a forgalomban lévő összes gépjárműnek, viszont a közlekedésből származó káros anyagok 25 százalékáért, továbbá a halálos kimenetelű közúti balesetek 18 százalékáért felelősek. E balesetekben Európában 2005 és 2007 között átlagosan évente több mint 7000 ember vesztette el az életét.

A kezdeményezett változtatások elsősorban a teherautók formatervét változtatná meg lényegesen. A korábbi ‘tégla’ kialakítás helyett a jövőben gyártott kamionok vezetőfülkéje a lehető legjobb, aerodinamikus formákat használná ki. Bár a javaslat nem tartalmaz erre vonatkozóan konkrétumot, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan az utcán is találkozhatunk a Tesz-Vesz Városban látható alma, vagy tojás alakú szállító járművekkel.

Az érvényes uniós szabályozás szerint jelenleg csak 2,35 méter hosszú vezetőfülkét lehet kialakítani, ebbe viszont nem fér bele a mainál gömbölyűbb orr. Egy 2011-ben készült tanulmány szerint a teherautó elejének lekerekítése 12 százalékkal csökkentheti a légellenállást, további 3-5 százalékkal pedig a fogyasztás is redukálható. Ez a mai árakon egy kamion esetén évente átlagosan 1500 euró  megtakarítást jelentene.  

A bizottság becslése szerint egy átlagos, 100 ezer kilométert futó kamionnál a változtatások akár 5 ezer eurós megtakarítást eredményezhetnek évente. A járművezetők látóterének növelése pedig javíthatja a közúti biztonságot. A brüsszeli testület továbbá úgy számol, hogy 300-500 ember életét lehetne megmenteni évente az európai utakon.

Gömbölyű kamionokat akar az EU 1
Gömbölyű kamionokat akar az EU 2

Gömbölyű kamionokat akar az EU

Gömbölyű kamionokat akar az EU

Gömbölyű kamionokat akar az EU 5
Alma lánctalpas a meséből. Ez lesz a jövő?
Fotó megosztása:

Alma lánctalpas a meséből. Ez lesz a jövő?

Alma lánctalpas a meséből. Ez lesz a jövő?

Az Európai Bizottság módosító javaslatában az indoklás olvasható, hogy  a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatra szorul, mert annak megalkotását a nyolcvanas években három szempont vezérelte; az infrastruktúra megóvása, a közúti biztonság és a szabad verseny biztosítása az egységes piacon belül. Az energiahatékonyság és a környezetvédelem akkor nem volt szempont.

Brüsszel szerint jelenleg 6,5 millió, 3,5 tonnánál nehezebb teherautó fut Európa útjain, a közúti szállítás és a kamiongyártás pedig mintegy hatmillió embernek ad munkát a kontinensen, a legtöbb árut pedig közúton szállítják Európában.