A havazás miatt elrendelt forgalmi korlátozások miatt főként külföldi rendszámú teherautók rekedtek hazánkban. A kamionokat az M7-es autópálya mentén, valamint Lenti és Rédics térségében terminálokban, pihenőhelyekben és szükségparkolókban helyezték el. Száznál több jármű pedig az M7-es autópálya Letenyéhez közel eső szakaszán a leállósávon várakozik tegnap óta.

Az utakon és a parkolókban rekedt kamionok 10-15 százaléka magyar, a külföldiek közül pedig a szlovákok, lengyelek, litvánok, csehek és románok vannak legtöbben. Igaz, az M7-esen veszteglő teherautók többsége román. A nagykanizsai tűzoltók hajnalban ellenőrizték, hogy segítségre szorulnak-e a kamionosok, a sofőrök részéről azonban egyelőre nem mutatkozott semmilyen igény.

A kényszerpihenő miatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai ételt és italt kínálnak a várakozóknak, főleg olyan helyeken, ahol nincs lehetőség vásárlásra. A kamionosok egyelőre azonban megfelelő módon gondoskodnak magukról, és a tapasztalatok szerint a meleg teát tisztelettel visszautasítják.

Forrás: MTI